čtvrtek 1. listopadu 2018

Vladislav II. Nečekaný vzestup zavrženého dědice - Jaroslava Černá

Vladislav II. Nečekaný vzestup zavrženého dědice

od: 

Nečekaný vzestup zavrženého dědice. Vladislav má pověst nezodpovědného mladíka – holduje ženám,
vínu i jiným světským radovánkám. A právě takového panovníka potřebuje na trůn česká šlechta, aby
mohla sama posílit vliv a moc. Ale k překvapení všech se Vladislav ujme panovnických povinností velmi
svědomitě a stejně svědomit
á se zdá být i jeho volba české královny – krásné, bohaté a chytré Judity.


Vladislav má pověst nespolehlivého mladíka a čeští páni počítají s tím, že když ho dosadí na český trůn, tak jim prokáže vděk. Jenže to netuší, že se jim mladý pán vzepře a začne vládnout tak, aby prospěl nejen svému lidu, ale i spojenci římskému králi Konrádovi III. Ostatně ten je jeho švagr, protože Vladislav si vzal jeho sestru Gertrudu. 
Časem pak projeví důvěru i Konrádovu nástupci králi Barbadosovi, který z něj udělá českého krále. To už bude po jeho boku Judita. Žena, která se proslaví tím, že dá Praze pořádný kamenný most. Žena, která bude pokračovat v odkazu Gertrudy a postaví další kláštery, kostelíky a poutní místa. 


Kniha z nakladatelství Alpress, která vám představí další kus českých dějin očima zkušené spisovatelky Jaroslavy Černé. 
Tentokrát sledujeme vzestup mladého Vladislava, který se nám zprvu jeví jako nezodpovědný mladý floutek. Rád se napije, poveselí a nemyslí na vládu a ani nemá takové ambice. Žije jen pro své potěšení. Toho chtějí využít čeští páni a právě proto si ho zvolí jako svého panovníka. Myslí si, že ho můžou ovládat a že jim bude zobat z ruky. Jenže netuší, že Vladislav vezme svůj osud do vlastních rukou. 
Ukáže se jako schopný panovník, který si nenechá mazat med kolem úst. Faleš prokoukne a i díky své milované žene Gertrudě se stává lepším. Ta je mu velkou oporou.
Svým jednáním překvapí i samotného římského císaře Konráda III.  Ten mu zprvu nevěří, protože zná jeho předešlou pověst, ale díky mnoha důkazům Vladislavovi loajality, zjišťuje, že má po svém boku schopného vládce a spojence.
Čeští páni ale na zradu nezapomínají. Kují pikle na vraždu knížete a málem se jim to podaří. Jen díky včasnému varování se nestane nic zlého. To už má po svém boku krásnou a chytrou Juditu. Tu, která se do dějin zapíše hlavně svým mostem, který nechá postavit. Tím mostem, díky kterému pak vznikne slavný Karlův most. Povodeň udeří roku 1342 a bude zničen. Dochová se jen upravená Juditina věž na malostranském břehu.
Vladislavům život byl na jednu stranu divoký, ale nechal po sobě i to dobré. Jeho snaha zalíbit se císaři ho málem stála vše. 


Mám ráda tuhle historickou řadu. Najdu v ní vždy krásný příběh o dějinách  naší země. Nenásilně si osvěžím zapomenuté poznatky ze školy a ještě prožiji příběh, který se možná stal tak, jak nám to autorky těchto knih servírují. 
Jaroslava Černá nám opět ukázala, že zná dobu, o které píše a je připravená se o své vědomosti podělit prostřednictvím své knihy. Tentokrát obohatila konec knihy i tím, že nám připomněla nedávno zveřejněnou podobu královny Judity. Ta se nám vyjevila díky rekonstrukci její lebky a pak dosazením počítačem její finální podobou. Další zajímavostí je, že se ve stěně kostela na Strahově našla schránka, kde možná jsou uloženy ostatky druhého přemyslovského krále Vladislava.


Za knihu velmi děkuji nakladatelství Alpress.


2 komentáře:

  1. Knihu vůbec neznám, ale děkuji za tip. Zaujala mě - asi ji využiju jako dárek k Vánocům pro mámu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bude tedy hezký dárek :-) Kniha je novinkou z Alpressu.

      Vymazat