pondělí 28. ledna 2019

Kde se skrývá ďábel - Craig Russell

Kde se skrývá ďábel

Československo roku 1935
Mladý psychiatr Kosárek se chystá nastoupit na své nové místo na Orlím hradě. Místem kousek od Mladé Boleslavy, kde je zavřeno šest nejhorších zločinců, kteří si svým řáděním nezadají s ďáblem. Snad i proto se jim přezdívá ďáblova šestka.
Mezitím v Praze řádí vrah Kožená zástěra, který se vzhlédl v Jacku Rozparovači, který před nedávnou dobou vraždil v Londýně. Je rok 1935 a situace je už tak napjatá. Kdo je Kožená zástěra? Neutekl náhodou někdo z Orlího hradu? Jenže jak, když je to nejstřeženější místo a není z něj úniku. Nebo snad přeci?


Díky Knihcentrum.cz mi nedávno do knihovny přibyla kniha z nakladatelství Jota
Ač se kniha tváří jako jednohubka, nenechme se zmýlit. Je to tlouštík o skoro 500 stránkách. Ty jsou ale zaplněny od samotného začátku velmi čtivým obsahem.
Už jen samotná obálka vás upoutá a pak i zjištění, že autor není českého původu, ale Skot. To vás hned napadne - co on jen může vědět o Československu a jeho dějinách? Kupodivu dost, i když pár chybiček se najde. 
Kniha je rozdělena do několika částí, které mají i své samostatné kapitoly. K tomu připočtěme i poděkování, velmi zajímavý prolog, který vás navnadí do čtení a pak i dva epilogy a doslov.
Poznáváme mladého ambiciozního doktora Kosárka, který se připravuje na cestu na Orlí hrad. Hned na začátku jeho putování se mu ale stane nepříjemnost. To když na Masarykově nádraží, odkud se měl dostat vlakem na Orlí hrad, nastane zmatek díky pomatenému muži, který má očividně bludy. Ve svém sevření drží ženu s nožem přitisknutým k jejímu krku. Kosárkovi je jasné z jeho řečí o démonovi, že je psychicky narušen a snaží se pomoci jak nebohé ženě, tak i policistům. Ti jeho pomoc rádi přijmou.
Díky tomuhle ale Kosárkovi ujede vlak a tak musí čekat na další. Jako kdyby tohle všechno bylo znamení, co všechno ho čeká na Orlím hradu, kde na něho čeká ďáblova šestka. Ti nejhorší ze všech zločinců, které šálí smysli a kteří jsou na své činy hrdí.
Mezitím Prahu ohrožuje i jiná hrozba. Vrah Kožená zástěra se vyžívá se své zvrácenosti. Rád mučí a rád dává na obdiv své nechutné činy. Nedělá mu problém vykuchat lidské tělo a ještě to vystavit na místě činu. A tohohle vraha musí najít kapitán Smolák. Je mu jasné, že má co dělat se šílencem. Jenže kde najít pomoc? Orlí hrad by mohlo být řešení.


Obzvlášť se mi líbilo, když na konci žadonili o život. Když to udělali - a nakonec to udělali všichni -, předstíral jsem, že váhám, a v jejich očích jsem viděl slabounkou jiskřičku poslední, zoufalé naděje. Na okamžik jsem jim ji dopřál, a pak jsem jim ji zase vzal. Právě tohle - to zhasnutí úplné naděje, jsem si vychutnával víc než cokoli jiného, víc než zhasnutí života.
Abys věděl, doktore Kosárku, byla to ta chvíle, kdy cítili přítomnost ďábla a prosili Boha, ať přijde a zachrání je před ním. A já je právě v té chvíli přiměl, aby konečně prozřeli - aby pochopili, že tam Bůh byl po celý čas s námi.


Kniha, která děsí a zároveň vás nenechá na pochybách, že ji musíte prostě přečíst celou na jeden zátah. Tedy pokud vám to okolnosti dovolí.
Jota vydala vážně velmi dobrou knihu ze světa psychiatrie a při tom z doby, která pro nás začínala být velmi obtížná. Rok 1935 byl předzvěstí, že se schyluje k pohromě velkého rázu. Lid už tak byl nabroušený a stačilo tak málo a bylo zle.
Ďáblova šestka byla zvrácená. Za každým pacientem byl příběh, který byl brutální, odporný a pro normální lidi nepochopitelný. I proto přijal doktor Viktor Kosárek místo na Orlím hradě, aby je zkoumal. Aby přišel na ten spouštěcí faktor. Do toho v Praze řádí jiný šílenec, který si vzal za vzor Jacka Rozparovače. Kožená zástěra se neštítí ničeho. To je jasné i vyšetřujícímu policistovi Lukáši Smolákovi.
Při čtení vás hned napadá - je možné, že se některý chovanec dostal z hradu ven, aby si v Praze, která je mimochodem od Mladé Boleslavy, kde je umístěn náš hrad, kousek? Nebo to spolu nesouvisí?
Kniha není pro slabé povahy díky občas až hodně nechutným popisům, ale otrlý čtenář si to užije. Mystika, psychologie a i nádech temna vás pohltí. Uvažování postav a vrcholné odhalení pachatele vás překvapí. I já si ten konec musela přečíst několikrát, abych ho plně vstřebala.

Za knihu velmi děkuji Knihcentrum.cz


Žádné komentáře:

Okomentovat