pondělí 18. března 2019

Tiché zlo - Emma Viskic

Tiché zlo

kniha od: 


Caleb Zelic sice neslyší, ale díky tomu si umí všímat věcí, které by jiným unikli. 
Když mu zemře v náručí jeho přítel z dětství Gary, rozhodne se vypátrat vraha. Gary byl před smrtí brutálně mučen a to celé jen zhoršuje celou situaci, protože vrah se rozhodl jít i po Calebovi. 
Jenže jak se ubránit někomu, koho nemůže slyšet? Caleb je hluchý, ale perfektně umí odezírat ze rtů a naučil se i jiné triky, které mu pomáhají žít mezi normálními lidmi. Po boku má i dobrou parťačku Frankie, která dříve pracovala u policie. Jenže kde mají vlastně začít a kdo je Scott, před kterým Gary Caleba varoval?


Cosmopolis vydalo v těchto dnech novou knihu Tiché zlo od australské spisovatelky Emmy Viskic, kdy kniha je její debutová a veřejností byla přijata velmi dobře. Dokonce tak dobře, že už má další dvě pokračování. Což u mě vyvolává otázku, zda se i my čeští čtenáři dočkáme pokračování. 
Samotný příběh je od první strany velmi čtivý. Setkáváme se s Calebem, kterému zrovna v náručí zemře nejlepší přítel. Policie si nejdříve myslí, že ho sám zabil, jenže pak je i sám Caleb napaden a musí se někde skrýt. Šedej ksicht a Boxer, jak si sám útočníky pojmenoval po něm půjdou. To ví moc dobře. A kdo je Scott, před kterým ho Gary varoval, než zemřel? Poslal tyhle zabijáky on? 
Caleb se s pomocí své obchodní partnerky Frankie snaží přijít na záhadu kolem Garyho smrti. Má to něco společného s případem, na kterém zrovna pracují a se kterým jim Gary, jako policista vypomáhal? 
Vyšetřování na vlastní pěst začíná a čím víc se v tom vrtají, tím více jsou ohroženi na životě. Frankie zmizí a Caleb je na to sám. Tedy, jak se to vezme. Když po útoku Šedivýho ksichta vyhledá pomoc u své bývalé ženy Kat, neuvědomí si, že může ohrozit i ji a její rodinu. Jenže kde jinde skrýt a přitom přemýšlet o Garym, jeho životě a jeho tajemstvích? Byl opravdu Gary tím, za koho měl, nebo byl zapleten v něčem nezákonném? Něčem tak nebezpečném, že za to nakonec zaplatil životem?


Abych pravdu řekla, nad knihou jsem na chvilku i váhala, jestli se do í pustit nebo ne. Podobných témat je na trhu hodně, ale aby zde byl hluchý hrdina, byla novinka. Také atraktivní prostředí Austrálie udělalo hodně. Možná pak díky kombinaci všech těhle faktorů a ještě něčemu navíc kniha příjemně překvapila.
Je to svižné dílko s kapkou humoru, napětí a i lehkou romantickou linkou. Což bych tady vážně nečekala. Příběh vás do sebe vtáhne hned od začátku a vy čekáte, co se na dalších stránkách skrývá.
Caleb mi přirostl k srdci jeho humorem, ale i zranitelností díky sluchové vadě. Ostatní hrdinové ať už kladní nebo záporní ve vás také vyvolají emoce. Finální rozuzlení vás překvapí, protože ani já ho nečekala. Neměla jsem celou dobu tušení, co by za tím vším mohlo být. Co čekat od Calebova pátrání v Garyho minulosti. Odhalení dalších tajemství, která se před námi odkryjí a jak moc zasáhnou do příběhu.
Tohle všechno byla kombinace, která vás nenechá na pochybách, že máte v ruce dobrou knížku. Sama jsem opravdu moc zvědavá, jestli Cosmopolis vydá i ty další knihy, kterou jsou zmiňované na přebalu. Já sama bych si je určitě s chutí přečetla. Už jen proto, že mě zajímá osud dalších postav, které nám autorka představila v Tichém zlu.


Za knihu velmi děkuji Cosmopolisu a Gradě - Tiché zlo, kde si můžete knihu pořídit.

2 komentáře:

  1. Tak tento príbeh znie veľmi dobre! :) Aj tá obálka je skvelá :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář. Ano, obálka je hodně zajímavá a nepřehlédnutelná.

      Vymazat