čtvrtek 23. května 2019

Nové knihy v Medvědí oáze část 2 - z knihobudky

Je to cca měsíc, kdy se u nás ve městě otevřela knihobudka. Já to mám trochu z ruky a tak mi to úplně vypadlo. Jenže... je to pár dní a já náhodou jela kolem míst, kde je. Nedalo mi to a nakoukla jsem do ní. Tolik pokladů tam bylo. 
Měla jsem jen malý batoh a tak pobrala jen ty nejúžasnější kousky v čele s Marťanem. Druhý den mi to nedalo a vrátila se tam. Jen už jsem byla vybavená velkým batohem, který jsem sama naplnila knihami, o které nikdo nestál ani na fb bazárcích a mě bylo líto je vyhodit. Normálně vozím takové knihy do knihovny mojí dcery, ale ta je už 14 dní zavřená pro nemoc. Trochu jsem i doufala, že tam najdu i další knihy, které jsem tam nechala den před tím pro nedostatek místa. 
Potřetí jsem tam jela teď v pondělí. Měla jsem nějaké malé vyřizování kousek od ní a tak jsem nejela zase z prázdnou. Tedy tam jsem jela s plným batohem svých knih, abych si odnesla zase malou kupičku těch z budky.
A jaké knihy jsem si vlastně přivezla? V poslední době mám chuť zkoušet nové žánry, které normálně nečtu a tady jsem si mohla opravdu vybrat. Beru to i tak, že pokud se mi to nebude líbit, tak to zase vrátím na své místo do budky a přidám další ze svých opuštěných. A že jich tu mám pořád ještě dost.


Konec okecávání a jde se na to.

Krajina s pobřežím

kniha od: 

aneb Sto let norské povídky.

Výbor představuje průřez norskou povídkovou tvorbou dvacátého století. Vedle povídek starších, mnohdy již kanonizovaných autorů obsahuje povídky prozaiků současných, s jejichž tvorbou se český čtenář dosud nesetkal. Uvedené texty tak podávají celistvý literární obraz novodobého Norska: odrážejí o
ptimismus doby bezprostředně po založení státu v roce 1905, deziluzi poválečného období, revoluční společenské uvolnění let šedesátých i hravost a skepsi současnosti. Stejně jako většina norské literatury pojednávají o křehkosti mezilidských vztahů, o úskalích váznoucí komunikace, o přírodě a místě, jež v ní náleží člověku. Vyprávění často podbarvuje norská, příznačně suchá ironie, pro niž jistě nejeden český čtenář nalezne pochopení. Knížka vychází u příležitosti stého výročí úplného osamostatnění Norského království.

Do poslední kapky

kniha od: 

Mezi Athénami a Spartou vypukl ve čtvrtém století konflikt: rozpoutala se Peloponéská válka. V té době se narodil, prožil dětství a vyrost v muže Alexiás Athénský...

Jindřich V.

kniha od: 

Příběh mladého anglického krále, který se na radu arcibiskupa z Cantenbury rozhodne bojovat za své právo na francouzský trůn.

Kupec benátský

kniha od: 

Benátky, 16. století. Mladý kupec Bassanio prohýřil veškerý svůj majetek a jeho jedinou nadějí, jak se dostat ze složité životní situace, je uzavřít sňatek s bohatou a krásnou Porcií. Na to, aby se mohl ucházet o její ruku, potřebuje ovšem peníze. Jeho přítel, vážený kupec Antonio, se za něj zaručí u starého lichváře Shylocka a patřičný obnos pro Bassania získá. Sám se tím ovšem dostane do velkých obtíží, když nemůže půjčku včas vrátit. Lakotný a zlý Shylock totiž důsledně trvá na dodržení podmínek smlouvy a cena, kterou mu má Antonio zaplatit, je skutečně bolestná…

Hamlet

kniha od: 

Hlavnímu hrdinovi se ve snu zjeví duch jeho otce, dánského krále otráveného vlastním bratrem Klaudiem, a žádá, aby pomstil jeho vraždu. Hamlet na hradě zinscenuje hru, která přesně popisuje smrt jeho otce. Klaudius se sám usvědčí a nařkne Hamleta, že je blázen. Slavná tragédie popisuje osud Hamleta a končí jeho smrtí v souboji.


Člověk na konci

kniha od: 

Snad nejvíce vzrušujícím rysem Crichtonových knih byla vždy autorova schopnost najít hypotetické originální využití moderních technologií a současně vidět problémy, které by mohly v popsaných souvislostech vzniknout, vytvořit příběh a podat jej věrohodně a napínavým stylem. V případě muže, který je na konci nejen svého osudu ale stane se doslova periférií počítače, se dostal do ohniska autorova zájmu problém ovlivňování lidské psychiky výpočetní technikou, jenž je dnes možná aktuálnější než v době napsání knihy a i přes obrovský vývoj, kterým mezi tím počítače prošly, neztratily autorovy vize nic ze své reálnosti.

V Člověku na konci Crichton nezapře ani svou inklinaci k lékařství ani k detektivnímu žánru. Drama se odvíjí ve stále se zrychlujícím tempu stejně jako pacientova nemoc ovlivňovaná počítačovým čipem. Jaký bude výsledek experimentálního léčení?

Příští

kniha od: 

Rick Diehl začíná mít problémy. Manželka mu byla nevěrná a jeho firma BioGen by už konečně potřebovala nějaký velký komerční úspěch. Rick doufá, že by jí k němu mohly dopomoci buňky Franka Burneta, jež BioGen vlastní. Frankovo tělo totiž produkovalo silné protirakovinové chemické látky. Ve chvíli, kdy je BioGenu tzv. Burnetova buněčná linie odcizena, se Rick Diehl snaží buňky i za cenu násilí znovu získat – ať už z těla Franka Burneta, či z těla některého z jeho potomků…
Josh Winkler, zaměstnanec BioGenu, nechtěně na svém bratrovi vyzkouší účinky tzv. dozrávacího genu. Zdá se, že gen dokáže člověka po všech stránkách napravit, a Josh začíná uvažovat o tom, že by svůj objev zpeněžil. Brzy se však ukáže, že gen nemá jen pozitivní dopady…
Zatímco ve svém předchozím románu Říše strachu se Michael Crichton zabýval globálním oteplováním, v thrilleru Příští si vzal na mušku další téma dneška – věnuje se nejrozmanitějším problémům spojeným s bouřlivým rozvojem genetiky. Důrazně poukazuje na absurditu soudního hodnocení genetických otázek, a to hlavně v oblasti patentového práva, kritizuje způsoby financování vědeckého výzkumu a s mrazivou ironií popisuje to, jak se daného tématu bez skrupulí zmocňují nejrozmanitější masová média.

Ztraceni - Boj o přežití

kniha od: 

Když se mladá bioložka Faith vracela leteckým spojem z Austrálie, kam se vydala s tajemným Oscarem a kde zažila věci přímo neuvěřitelné, myslela si, že víckrát se jí nic tak nebezpečného nepřihodí. Jak hluboce se mýlila, zjišťuje už ve chvíli, kdy se probouzí v bezvědomí na opuštěném ostrově kdesi uprostřed Tichého oceánu, tisíce kilometrů od civilizace.

Zabrisky, Ta druhá spermie

kniha od: 

Diskrétní elity byly stvořeny bohy a lidmi. Osamostatnily se. Koupily vlády. Vytvořily Zóny. A mají plán. Jmenuje se Svět už nebude takový, jako býval. Zabrisky - příběh nájemného spisovatele a nájemné ukončovatelky lidských osudů ze dnů, kdy člověk popřel člověka.

Když vyhráváte, je všechno v pořádku. Ale zkuste začít prohr
ávat. Zkuste vypadnout ze hry. Je to jako benzín v nádrži. Jste pořád těsně před výbuchem. Nedá vám to. Chytáte se každé šance, která vás vykopne nahoru.


Román se odehrává ve virtuální anonymitě, kde může každý získat libovolnou identitu, uniknout všednímu světu, dosáhnout dokonalosti. Místo svobody však přichází ještě krutější otroctví. A podobně jako u Orwella cesta zpátky nevede. Autor, vypravěč vlastního příběhu a vyděděnec starých časů, se coby nájemný pisálek hbitě pohybuje v prostředí brakové literatury a vytváří líbivé kompiláty. Na objednávku vystřihne Steelovou, mexickou telenovelu i Charlese Bukowského, avšak o vlastní velké knize už může jenom snít. Jde o text-mozaiku, která se postupně doplňuje z nejednotných fragmentů příběhu, příloh, sloganů, přehledů reálií a slovníčku pojmů. Mísí se v něm ironie s absurditou dotaženou až do extrému

Špeky

kniha od: 

Humorný román jednoho z autorů Červeného trpaslíka vypráví o tom, jak těžký život mají tlusťoši (a někdy i ti ostatní). Hrdiny jsou kuchař, který se už na sebe nemůže podívat, protože je nesmírně otylý, anorektička, která se na sebe nemůže podívat, protože si připadá odporně tlustá, a mladý seladon, který se na všechny ty sádelníky kolem sebe nemůže ani podívat, zato na sebe a štíhlé dívky se dívá strašně rád.


V labyrintu zpravodajských služeb

kniha od: 

Dokumentární paměti ředitele BIS Jiřího Růžka odkrývají čtenářům, co se v této oblasti od listopadu 89 událo a jak by měly zpravodajské služby fungovat pro blaho státu.
Jiří Růžek, dlouholetý ředitel BIS a pracovník tajných služeb, napsal knihu, která je dokumentem nedávné doby. Vložil do ní osobní zkušenost, jak se změnily 
bezpečnostní složky státu po listopadu 89. Tuto historii předkládá čtenáři v maximální úplnosti a objektivně, i když nezastírá své preference a antipatie. Konstatuje, že politici si prozatím nevytvořili adekvátní vztah k zpravodajským službám a nedokážou je rozumně využívat při politických rozhodnutích. Autor opatřil knihu dokumenty ze své činnosti v BIS a jeho komentáře a poznámky na okraj o lidech a událostech posledních let nepostrádají sympatickou dávku střízlivého humoru.

Přistěhovalci

kniha od: 

Děj začíná roku 1888, kdy z Itálie připlouvají do New Yorku mladí italští manželé. Muž se časem uchytí na stavbě železnice, na západním pobřeží přijde na svět hrdina knihy, jejich syn Daniel. Rodiče zahynou při velkém zemětřesení v roce 1906 a syn přebírá jejich rozvíjející se rybářskou živnost. Po letech úspěšného hospodaření se pak snaží proniknout mezi největší místní boháče, jeho strmý vzestup ale zastaví krach na newyorské burze a hrdina musí začínat znovu. Jeho životní cestu provází dobrodružství, láska i vášeň, úspěch i příkoří a osudem poučený muž se v kritickém období svého života snaží najít skutečné životní hodnoty v zemi, kterou považuje za svou vlast.

Dny, kdy se hroutil svět

kniha od: 

Společenský román s ozvuky slavného filmu Wall Street. Z pohledu ambiciózního investičního makléře Charlese zblízka sledujeme první kolaps světových trhů v roce 2007, kdy se zdálo, že něco jako celosvětová krize není možné. Hamižnost a pýcha bankéřů je vystřídána sebevraždami, akcie za miliony liber raketově ztrácí cenu. Příběh o vzletu a pádu jednoho člověka i generace, která vyrostla v luxusu a pocitu nezranitelnosti, je působivou zprávou autora, který sám coby makléř danou dobu zažil. 

Tenkrát v ráji (filmová verze)

kniha od: 

Láska ve stínu hákového kříže.
Román o osudech legendárního horolezce Josky Smítka nás zavede do divokých skal Českého ráje v období třicátých let a okupace. Příběh vypráví nejen o strmých cestách v pískovcových stěnách, ale především o křivolaké cestě ke svobodě.

Pařížská manželka

kniha od: 


Dychtivost počínající lásky, proplétání citů a vztahů i bolest nečekaného, leč nevyhnutelného rozchodu, to všechno se vine příběhem manželství Hadley Richardsonové s Ernestem Hemingwayem.
Na počátku je to jen mladík se sžíravou touhou uchopit mnohotvárnost světa a přetavit ji do slov, trpící děsivými nočními můrami z války a 
mučivou nejistotou. Poválečná Paříž je uvítá svými kavárničkami, uměleckými salony a nekonečnými večírky. Ernestovo ego trpí nedostatkem uznání, ale přesto hltá život naplno, fascinován jím stejně jako smrtí - na stránkách svých děl i v krvavé býčí aréně, kam se vrací, i když už se mu všechno hroutí pod rukama. Jejich divoká, bytostná láska jako by strávila sama sebe a dospěla k hořkému, přesto však osvobozujícímu konci…


Dámy z Grace Adieu a jiné povídky

kniha od: 

První román Susanny Clarkové, Jonathan Strange a pan Norrell, byl přeložen do dvaatřiceti jazyků a po celém světě se z něj stal bestseller. Dámy z Grace Adieu je její první sbírka povídek, které čtenáře zavádějí hluboko do světa Férie – a ten nikdy není tak daleko, jak si myslíme. Někdy se vám stane, že překročíte neviditelnou hranici a musíte si poradit s popudlivými princeznami, pomstychtivými sovami či s dámami, které si pro ukrácení času vyšívají příšerné osudy. Čekají vás nekonečné stezky v hlubokých černých hvozdech, domy, které nikdy nevypadají stejně, i setkání s namyšleným duchovním z období regentství, židovským doktorem, Marií Stuartovnou a samotným Jonathanem Strangem a Králem Havranem. Povídky dvaadvaceti pérovkami ilustroval Charles Vess, jehož detailní kresba podtrhuje už tak působivý text.

Marťan

kniha od: 

3. vydání.
Je nejslavnějším mužem na Zemi. Má to však háček: není na Zemi… Mark Watney se jako jeden z prvních lidí prošel po Marsu. Zdá se však, že bude také prvním člověkem, který tam zemře. Ztratil se v prašné bouři a zbytek jeho posádky odletěl v domnění, že je mrtvý. Mark nemá jak odeslat zprávu, že přežil. A i kdyby s
e s lidmi na Zemi spojit dokázal, zásoby mu dojdou mnohem dřív, než by stačila dorazit pomoc. 
Mark se však nevzdává. Vyzbrojen svým důvtipem, technickými dovednostmi a nevyčerpatelným smyslem pro humor se pouští do tvrdošíjného boje o přežití. Jenže Mars mu přichystá nejedno překvapení…
Strhující, podmanivý a přesvědčivý příběh o lidské nezdolnosti a vynalézavosti tváří v tvář beznadějné situaci obletěl celý čtenářský svět a stal se doslova hitem, robinzonádou 21. století.

Čerpadlo 6

kniha od: 

Vydejte se hluboko do 21. století…
Zatím jsme na začátku tohoto věku – a obrysy budoucnosti zůstávají mnohoznačně mlhavé. Zrychlí se technický pokrok? Přijde éra hojnosti, ekonomika 2.0., jak tvrdí zastánci „teorie singularity"? Anebo jsme už vstoupili na klesající trajektorii do časů temnoty?
Svět Paola Bacigalupiho neskýtá 
jednoduchou odpověď. Suroviny docházejí a stará civilizace, která žila z dostatku fosilních paliv a minerálů, je už nenávratně minulostí. Jen zázraky genetiky a bioinženýrství umožňují hledat nové cesty a východiska, přizpůsobit se. Je to svět barvitý – ale také krutý, plný nemilosrdné konkurence. Ať už jsme v Číně, Thajsku nebo v Americe, všude platí, že člověk je levný – a cena za přežití vysoká. Tady není místo pro slabé jedince, ani pro unavené národy.
Imaginativní, výstižné povídky a novely Paola Bacigalupiho představují jeden z vrcholů nové science fiction poslední dekády

Nepřítel

kniha od: 

Nový rok 1990. Berlínská zeď padá. Studená válka končí. Amerika nebude mít brzy žádné nepřátele. Armáda nebude mít s kým bojovat. Situace se změní. Jack Reacher má službu jako důstojník vojenské policie na základně v Severní Karolíně, když obdrží zprávu o mrtvém vojákovi ve vykřičeném motelu. Reacher přenechá vyšetřování místní policii – vždyť k infarktům starších pánů dochází každý den. Ale proč je Reacher v Severní Karolíně a ne v Panamě, kde probíhá akce? Z mrtvého vojáka se vyklube dvouhvězdičkový generál, který měl pobývat v Evropě. A když se Reacher vypraví sdělit smutnou zprávu rodině, narazí na další mrtvolu: na tělo generálovy manželky. Čemu Reacher čelí? Posledním ozvěnám starého světa... nebo prvním šokům nového?


4 komentáře:

  1. Ty jo! Tak to docela zírám :) já když jdu kolem brněnských knihobudek, tak jsou vesměs prázdné. Kdybych v nich něco našla, byl by to nejspíš zázrak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem nemohla uvěřit svýmu štěstí, co jsem tam našla za poklady. Některé knihy jsou nečtené - Špeky, Zabrisky a ostatní jsou ve výborném stavu. Teď tam tak týden nepojedu a pak tam zase zavezu nějaké knihy. Mám tu hromadu starých harekýnek, kterých se pomalu zbavuju. Už nešli prodat a i klasiké knihy tu mám, které potřebují domov.

      Vymazat
  2. tak ja o zadne knihobudce nevim... nevim jestli u nas vubec neco takvoeho funguje...
    kazdopadne mas slusny kopec, cetla jsem jen Martana a ten je bozi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás je ještě knihovnička na nádraží, ale tam jsem nikdy nebyla a pak by se mělo otevřít pár menších ještě po celém městě, tak jsem zvědavá. Já jsem Marťana právě vzala z toho důvodu, že je to něco, co vybočuje z mého čteného repertoáru a po knize Ostrov mám chutě zkoušet i jiné věci. A třeba Čerpadlo 6 mě láká už hodně dlouho. A pokud se mi nebudou líbit, tak je tam prostě vrátím.

      Vymazat