čtvrtek 23. května 2019

Nové knihy v Medvědí oáze část 1 - recenzní výtisky z Moby, Fortuna Libri, Knihy Dobrovského, Cosmopolis, Grada, Bambook, Petra Nachtmanová, Vítězslav Jareš a z Knihcentra

Dnes to bude trochu jiné. Za poslední 2 měsíce se mi nahromadilo spousta knih a tak jsem nucena to rozdělit do 3 částí - recenzáky, z knihobudky a poslední nákup z Knižního klubu. Až uvidíte všechny ty fotky, tak pochopíte, proč jsem to rozdělila a neunavovala vás jedním dlouhatánským článkem. To by nebavilo ani mě.
Začnu první částí a tou jsou recenzní výtisky. Knihy mám díky MoběFortuna LibriCosmopolisGraděBambookuKnihy DobrovskýKnihcentru.czVítězslava Jareše, který mě sám oslovil a knihu nabídl díky předchozí spolupráci a pak také jedno krásné překvapení od Petry Nachtmanové
Dlouhý seznam, vím. Musím ale napsat, že některé knihy už mám i přečtené a čekají na sepsání.


Moby tu mám novinku od Jana Bauera a už čeká na sepsání.

O trůn i o život (dvojkniha 3 a 4 díl)

kniha od: 

Pod společným názvem vycházejí v novém vydání dva historické romány Smrt na jazyku a K výšinám císařského trůnu.

Znovu se v nich setkáváme s agentem Karla IV. dominikánem Pavlem. První román začíná příchodem uprchlého římského tribuna Coly di Rienzo, kde chce získat právě Karla IV. pro podporu zamýšleného obnovení slávy 
Říma a sjednocení Itálie. Římského a českého krále tato myšlenka láká a na jedné válečné výpravě se nečekaně rozhodne vydat se inkognito jen s několika průvodci právě do Itálie. Druhý román nás zavádí do roku 1354, kdy hodlá římský a český král Karel IV. završit svou politickou kariéru korunovací císařem.


Fortuna Libri mi dorazila tato čtveřice knih, kdy Srdce mezi vinicemi jsem začala trochu číst a u kuchařky čekám, až dozrají jahody a maliny na zahradě a já se mohla pustit do sladkých zdravých dobrot s plody naší zahrádky. K tomu musím podotknout, že Fortuna začíná mít ty knižní obálky opravdu vymazlené a jsou čím dál krásnější.

Léto v Itálii

kniha od: 

Co byste udělali, kdybyste dostali druhou šanci?
Když Sofii po dlouhé nemoci zemře otec, rozhodne se podívat na svět novýma očima. Jako jediná dcera se dlouhé roky o těžce nemocného otce starala a nyní si uvědomuje, že je čas začít žít vlastní život – a splnit sliby, které dala tatínkovi, když ležel na smrtelné posteli. 
Odjížd
í do klidného starobylého městečka v Umbrii, aby odhalila zdrcující rodinná tajemství. Zde se seznámí s mladou servírkou Amy, která zjistila, že muž, který se o ni celý život staral, není její biologický otec; kvůli tomuto odhalení ztratila dosavadní životní jistoty a teď zoufale hledá své místo ve světě. 
Pomůže Sofie překonat Amy náročné životní období a podaří se jí zhojit bolestné rány z minulosti? Nebo její novou životní cestu osudově překříží záhadný Levi?

Srdce mezi vinicemi

kniha od: 

Jak daleko může být místo, kam opravdu patříte? Třicetiletá Hannah má před promocí na ekonomické škole v Berkeley v Kalifornii. Čeká ji vysněná budoucnost – slibná kariéra v New Yorku v prosperující firmě, skvělé finanční ohodnocení a společný život s partnerem Ethanem. Než se z Kalifornie definitivně odstěhují, vyrážejí si na poslední společný víkend do Sonomy, vinařského regionu. Ať už za to může zdejší lahodné víno, malebná krajina, nebo rázovití lidé – vše tak odlišné od zrychleného, rušného života v New Yorku –, Hannah začíná přehodnocovat nejen své rozhodnutí vrátit se do velkoměsta, ale i svůj partnerský vztah. Dostane pracovní nabídku od jednoho vinařství, které má finanční problémy, a rozhodne se tuto výzvu přijmout. Co ji čeká? Zvládne dělat práci, ke které se zavázala, a pomůže vinařství z krize? Najde cestu sama k sobě? Nebo i novou lásku?

Čtenářský klub slečny Lucie

kniha od: 

Čtyřiadvacetiletá Lucie potřebuje začít znovu. Je nezadaná a právě skončila vysokou školu. Protože ráda čte, nechce se jí jít učit děti, ale najde si práci v knihovně. Chtěla by také psát příběhy, zatím ale pozoruje ostatní a snaží se pochopit jejich povahu a čerpá inspiraci. Tak vznikl její čtenářský klub. Nemá zatím mnoho členů, pro každého z nich je však setkání nad romány doslova svátkem. Díky mladé knihovnici, se z nich stanou opravdoví přátelé. Mezi nimi je i Callum. Mnoho toho nenamluví, druzí si dokonce myslí, že je nejspíš podivín, Lucie však brzy rozpozná jeho kladné stránky. Společně s ním začne postrkovat jednoho po druhém k vysněným cílům. A Lucie sama? Ta se rozhodne, že má být autorkou, a tak napíše román, jehož základ tvoří osudy členů čtenářského klubu.

Nasladko - zdravě, moderně, snadno

kniha od: 

Na sladké se dá jít zdravě a tato kuchařka je toho důkazem. Kombinuje raw, veganský a bezlepkový i klasický přístup. Nevzdává se cukru, ale snaží se ho nahrazovat přírodními sladidly. Namísto pšeničné mouky je použita mouka zdravější. A i když se v kuchařce laktóza neřeší, najdete experimenty i s nemléčnými výrobky. Autorka peče klasické dorty a koláče, samozřejmě po svém, miluje raw dorty a vymýšlí sladké drobnosti ke svačině, kávě nebo aperitivu. Zkuste to jako ona – sladce a zdravě! A nebojte se, nebudete potřebovat žádné speciální roboty, vystačíte si jen s mixérem, holýma rukama a vařečkou.


Pak tu máme knihy z CosmopolisuGrady a Bambooku. Kniha Velká kniha vtipu Honzy VyčítalaKitchen and the City a Morgravsa a Morgana - Dračí chůvy jsou už i zrecenzované. U Pekárny z Brooklynu jde o pokračování série Romantické útěky, kdy první byla Kavárna v Kodani. Malé sladké lži jsou prvním dílem z nové série s hlavní hrdinkou Cat Kinsellovou.

Kitchen & the City

kniha od: 

Nalaďte svou chuť na jemné nuance pokrmů, zjistěte, že polévka dávno není „pouhou“ předehrou, že dezerty k životu nepotřebujeme, ale rozhodně je všichni chceme. A když hlavní jídlo, tak z čerstvých surovin. Ochutnávejte, zkoušejte a překvapujte své chuťové pohárky s kuchařkou Petry Davidové, autorky blogu Kitchen & the City. Najdete v ní 84 receptů, jejichž vůně se line ze srdce České republiky Evropou až do Asie. A víte, co je na knihách foodblogerek nejlepší? S jejich autorkami můžete probrat cokoli, co vás zajímá, online. 

Morgavsa a Morgana - Dračí chůvy

kniha od: 

Morgavsa a Morgana jsou dvě čarodějky. Tedy vlastně jenom Morgavsa. Morgana se čarodějnickému řemeslu teprve učí a zatím si nevede moc dobře. To se ale změní, když se našim hrdinkám dostane do ruky dračí vejce, které musí co nejrychleji vrátit majiteli. Během dlouhé cesty na Island, kde draci žijí, prožijí nejedno dobrodružství, a Morganka se dozví jedno veliké tajemství.

Oblíbené příhody malé Morgany znáte ze Čtyřlístku. Nyní vycházejí poprvé v knižní podobě.

Velká kniha vtipu Honzy Vyčítala

kniha od: 

Velká kniha vtipu Honzy Vyčítala přináší průřez tvorbou výrazné osobnosti kresleného humoru a české country hudby, spojené se skupinou Greenhorns.
Takto unikátní sbírka díla tohoto nezapomenutelného autora nebyla ještě nikdy vydána. Jsou v ní zařazeny kreslené vtipy z různých časových období, které vycházely v novinách, časopis
ech i knihách. Své ilustrace autor nemusel často ani podepisovat, neboť jeho rukopis vždy byl, a dodnes je, nezaměnitelný a jedinečný. Nejčastějšími motivy jeho kreseb je populární a nezapomenutelný pytlák Říha, dále Vyčítalovy kočky, ufouni a zajíci.
Rozhodně stojí za to si připomenout tohoto vynikajícího českého kreslíře, karikaturistu, zpěváka, hudebníka, textaře a milovníka i propagátora trampingu.
 

Pekárna v Brooklynu

kniha od: 

Romantický a vtipný příběh o cestě do Brooklynu, lahodných dortících, lásce i přátelství. Vydejte se na výlet do města, které nikdy nespí, a nechte se okouzlit!

Sophie doufá, že ji její přítel James už brzy požádá o ruku. Jenomže všechno dopadne jinak a Sophie se rozhodne přijmout stáž v americkém časopise. Odjezd do New Yorku 
je pro ni spíš útěk než životní příležitost. Naplno se vrhne do práce a nemyslí na nic jiného. A už vůbec ne na lásku.

Ubytuje se nad maličkou pekárnou sympatické Belly, která peče ty nejúžasnější dortíky v celém Brooklynu. Spřátelí se a Sophie začne volný čas trávit v její pekárně a pomáhá jí s pečením sladkostí i svatebních dortů. Jenže Bella má bratrance Todda, obletovaného, šarmantního a naprosto neodolatelného. Má jen jednu chybu – odmítá jakýkoliv vážný vztah. Jenže ten nehledá ani Sophie, takže jejich přátelství zdánlivě nestojí nic v cestě…

Další romantický příběh od Julie Caplinové, autorky oblíbené Kavárny v Kodani, vás tentokrát vezme na výlet do životem kypícího New Yorku a přesvědčí vás, že z útěku se může vyklubat dobrodružství a že lásku někdy najdeme, až když ji hledat přestaneme.

Malé sladké lži

kniha od: 


Cat Kinsellová bývala tatínkova holčička až do dne, kdy svého otce přistihla, jak flirtuje se sedmnáctiletou Maryanne ze sousedství. Když pár dní nato Maryanne beze stopy zmizí, Catin otec zapírá, že by ji znal. Od té doby se Cat tím tajemstvím užírá a jejich vztah tahle malá sladká lež navždy poznamená...

O osmnáct let později p
racuje Cat jako detektiv u oddělení vražd a jejím nejnovějším případem je zavražděná žena Alice, která byla nalezena nedaleko hospody, již provozuje její otec.

Můžou spolu případy Alice a Maryanne souviset? Cat začíná vyšetřovat – ale když už se člověk noří do minulosti, zjištění se mu nemusí líbit.




Díky Knihám Dobrovský tu mám tyto knihy. Atlas duchů a příšer čeká na sepsání a knihu Upřímnou soustrast mám už z půlky přečtenou. To přišla v úterý.

Atlas duchů a příšer

kniha od: 

„Budete potřebovat veškerou svou odvahu a nejspíš i špetku šílenství, abyste mohli bo­jovat s pomstychtivými duchy, nepokojný­mi přízraky a těmi nejhrozivějšími netvory. Na konci tohoto neuvěřitelného dobrodruž­ství však budete moci hrdě prohlásit, že jste se utkali s každou nestvůrou na světě a stali se tak profesionálními lovci příšer!“
Tak praví Van Helsing, nejobávanější lovec příšer, duchů a upírů!

Upřímnou soustrast

kniha od: 

Upřímné soustrasti – nejlepší perličky ze smutečních obřadů je soubor krátkých vyprávění
zaměstnance pohřebního ústavu ve Francii. Jeho historky jsou založené na skutečných
událostech v jeho každodenní praxi, ať už při organizování, či vykonávání smutečních obřadů.
Během pohřbů se může stát spoustu nepředvídatel
ných věcí, zvonící telefon, obří jeřáb nebo výkřiky z otevřeného hrobu nás určitě překvapí. Rozesmutnit nás může obětavost některých příbuzných, ale i těžké osudy lidí, které denně potkáváme, aniž bychom si byli vědomi toho, co prožívají. Upřímné soustrasti jsou jízdou na tobogánu emocí, který nás často dovede k zamyšlení se nad lidskostí naší a ostatních. 

Deset mrtvých komiků

kniha od: 

Brilantní Van Lenteho debut je poctou Zlatému věku mystery a zároveň břitkou satirou současného šoubyznysu.

Příběh začíná pozváním devíti uznávaných komiků k legendárnímu hollywoodskému producentovi zábavních pořadů Dustinu Walkerovi na jeho soukromý ostrov. Ve skupince je bývalý moderátor populární late-night šou, stand up k
omik, komik z ulice, jenž pohádkově zbohatl, nebo ikona zábavy z Las Vegas. Všech devět dorazí lodí na ostrov a zjistí, že všechny domy jsou zcela opuštěné. Nefungují tu mobily ani wifi připojení a brzy začne jeden po druhém umírat.

Kniha vzdává hold velikánům žánru jako Agatha Christie a jejím Deseti malým černouškům a zároveň originální zábavou díky vtipným a komickým dialogům postav, neboť každá z nich se záhadu snaží vyřešit stylem svého oblíbeného detektiva.

Erebus - Příběh ztracené lodi

kniha od: 

Loď Jejího Veličenstva Erebus byla jednou z prvních velkých průzkumných lodí, veteránka z přelomových plaveb na kraj světa.

V roce 1848 zmizela v Arktidě a její osud se stal záhadou. V roce 2014 byla nalezena.
Toto je její příběh.

Michael Palin – hvězda skupiny Monty Python a televizní cestovatel – vdechuje pozoruhodné Erebus opě
t život. Sleduje ji od jejího vyplutí roku 1826, velkolepých výprav, které vedly ke slávě v Antarktidě, až po její konečnou zkázu v Arktidě.


Po dlouhé době tu mám i knihu z Knihcentra.cz. Dokořán vydalo další knihu Roberta Masella, kdy jsem od něj a shodou okolností i pro Knihcentrum četla Kříž Romanovců.

Einsteinovo proroctví

kniha od: 

Historik umění Lucas Athan, toho času důstojník americké armády pověřený zachraňováním kulturních památek naloupených nacistickým Německem, objeví na sklonku války v tajném skladu v srdci Německa egyptský sarkofág, o který se mimořádně zajímají jak nejbližší kruhy kolem Adolfa Hitlera, tak i americká tajná služba. Již při jeho objevu dojde k tragické udá- losti a po přepravě na půdu Princetonské univerzity, kde ho má Athan spolu s půvabnou a mimořádně vzdělanou anglo-egyptskou kunsthistoričkou Simonou Rashidovou zkoumat, se frekvence záhadných úmrtí prudce zvy- šuje. Do dějů kolem sarkofágu je zapojen i fyzik Albert Einstein a matematik Kurt Gödel, kteří právě v Princetonu pracují. Podaří se Athanovi a tajným službám zastavit temné síly, jejichž cí- lem se nakonec zdá být i samotný Einstein? Co mohou mít prastaré síly zla společného s moderní fyzikou?

Ve svižně napsaném románu autora mnoha bestsellerů Roberta Masella se mísí špionážní prvky, moderní věda a nadpřirozené síly – a navíc nabízí zajímavé pohledy do života obou géniů a dojemný milostný příběh.



Vítězslav Jareš  mě oslovil prostřednictvím fb stránek mé oázy s tím, jestli bych si nechtěla přečíst jeho novou knihu, která vyšla u Moby. Já po ní i pokukovala mezi těmi všemi novinkami u nich a tak jsem kývla. S autorem mám jen ty nejlepší zkušenosti díky jeho úžasné knize Zloději času, ze které jsem byla nadšená.



A pak tu velmi milé překvapení od Petry Nachtmanové, které mě až dojalo k slzám. Nemám doposud všechno přečtené a i tak mi poslala její nejnovější knihu o pejskovi. Přiznám se, že se knihy i trochu bojím. Před lety mi jeden malý psík zlomil srdce a tak je pro mě těžké o nich číst. Petře jsem už osobně poděkovala skrze zprávy na fb. Moc si toho vážím a ještě jednou děkuji.

Na psí uši

kniha od: 

Romantický příběh s krimi zápletkou. Někdy je štěstí blízko. A pes Ben to moc dobře ví! Marek kdysi objevil štěně přivázané v lese ke stromu. Pejsek se mu již dlouho odměňuje svým dokonalým loveckým umem, ale ne vždy patří jeho úlovky k dobře zvoleným. Na psí uši několikrát přísahal, že se vyhne sousedce Heleně a jejímu chovu drobného zvířectva, avšak pudy jsou silnější. Marek často řeší psí průšvihy a Hela je dost naštvaná. Ben jednou v lese najde modelku Valerii. Opuštěnou a neodolatelnou ženu, která se Markovi dostala do srdce od prvního podívání. Jenže zmizela ještě rychleji, než ji pozval na schůzku. Později se však kráska ocitne u něho doma. Stále stejně okouzlující, ale potřísněná krví.



2 komentáře:

  1. Koukám, že z Dobrovského máme stejné knihy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Super. Mě se Upřímnou soustrast moc líbí. Včera jsem dokonce četla a dělala u toho palačinky k večeři :-D

      Vymazat