čtvrtek 23. května 2019

Nové knihy v Medvědí oáze část 3 - nákup v Knižním klubu

Poslední představení knih je můj nákup z Knižního klubu. Ten se uskutečnil někdy na konci března a já si tam vybrala hezké kousky z výprodeje a jeden hrnek.
Opět tam mám na doplnění sbírky knihu od mé milované Hany Whitton, kterou jsem stačila už i přečíst a čeká na sepsání. Hrníček je pak odměna a taky už jsem ho nutně potřebovala, když ještě žádný takový nemám a ten žůžový od yoli vážně nechci, neb nejsem na žůžovou.


Vražedné léto

kniha od: 

Na ostrůvku Fårö dojde k chladnokrevné vraždě muže. Nevinného otce rodiny, která v místním kempu trávila dovolenou, někdo zabil jediným výstřelem do hlavy. Uprostřed letní sezóny jde o pohromu i pro všechny, kteří žijí z turistického ruchu. Komisař Knutas je právě na dovolené, případ se proto stane první velkou příležitostí pro inspektorku Karin Jacobssonovou. Kam ji dovede pátrání po vrahovi majitele stavební firmy? Co když si už dávno vyhlédl další oběť? Pravdu hledá také novinář Johann Berg, zatímco jeho vztah s Emmou Winarnovou prochází další krizí.

Umírající dandy

kniha od: 

Na ostrově Gotland panuje zima. Nejsou tu žádní turisté, obchody jsou většinou zavřené. Jenom v malé galerii na náměstí se usilovně pracuje. Egon Wallin připravuje vernisáž. Následujícího rána ale čeká město šok. Známý galerista je nalezen zavěšený v jedné z bran středověkého opevnění. Přišla jeho manželka na to, že vedl dvojí život, a pomstila se? Nebo jen stál v cestě bezskrupulózním zlodějům? Komisař Knutas se s celým týmem pouští do vyšetřování a opět musí ustát dotěrný dohled švédských médií. 

Vnitřní kruh

kniha od: 

Gotland uprostřed léta. Mezinárodní skupina studentů archeologie se potí na vykopávkách v místech, kde se právě odkrývá tisíc let starý vikinský přístav. Nálada mezi studenty je vynikající, téměř každý den pořádají společné večírky. Klid je však náhle přerušen zmizením Holanďanky Martiny Flochtenové. Kolují zvěsti o tajném milenci. Zanedlouho je studentka objevena mrtvá. Nahá, visící na stromě. Stopy na těle poukazují na rituální vraždu. Komisař Knutas zahajuje vyšetřování mezi blízkými zavražděné. Kdo je ten tajemný milenec? A jaký je význam znamení na mrtvém těle? Možná existuje nějaká souvislost s bestiální vraždou koně, která před nedávnem pobouřila veřejnost. Komisař s celým týmem usilovně pátrá. Vrah ale brzy zaútočí znovu.

Této tiché noci

kniha od: 

Blíží se začátek adventu a na Gotlandu ztichlém v mrazivém větru padá první sníh. Je vyhlášeno pátrání po 14leté Fanny. Souvisí její zmizení s děsivou vraždou fotografa Henryho Dahlströma, jehož tělo bylo nalezeno před několika týdny? 
Kriminální komisař Anders Knutas se svým týmem s vypětím sil hledá styčné body a tlak ze s
trany médií narůstá. Dívka je nalezena uškrcená, tělo ukryté v hromadě mechu a větví. Knutas je zoufalý. Teprve, když v Dahlströmově temné komoře objeví snímky děvčete s neznámým mužem, má v ruce první stopu. Fanny se musela s někým tajně setkávat. Jde o vydírání? Novinář Johan Berg je opět na ostrově a informuje o případu. Setkává se znovu s Emmou, na kterou chtěl stůj co stůj zapomenout. A je to právě on, kdo nakonec posune vyšetřovánío rozhodující krok vpřed. 


Léčitel

kniha od: 

Děj románu se odehrává v Helsinkách blízké budoucnosti, kdy fatální změna klimatu přinesla do zdejších ulic kromě přívalů vody také chaos, utečence, narůstající zločinnost a epidemie různých chorob.

Dva dny před Vánoci zmizí beze stopy novinářka Johanna Lehtinenová. Policie, jíž se zoufale nedostává lidí a prostředků, se t
akovou "banalitou" odmítá zabývat. Proto se novinářčin manžel, básník Tapani Lehtinen, pustí do hledání sám, na vlastní pěst. Poměrně záhy odhalí, že manželčino zmizení souvisí s tím, že Johanna shromažďovala materiál o sériovém vrahovi, který systematicky vyvražďuje průmyslové magnáty včetně jejich rodin, úspěšně několik let uniká policii a nechá si říkat Léčitel. Tapani však při zběsilé dvoudenní honbě za vražedným monstrem zároveň narazí v manželčině minulosti na několik velmi překvapivých a s Léčitelem úzce souvisejících okolností, o nichž za deset let trvání manželství neměl nejmenšího tušení. 

Čtvrtý jezdec Apokalypsy

kniha od: 

První úmrtí vypadá ještě jako nešťastná náhoda. Ale jen do té doby, než Kateřina Králová dostane tajemný vzkaz, ve kterém se mluví o prvním jezdci Apokalypsy. A co požár v místní knihovně, při kterém zahynuli další dva lidé? Může to být zase jen náhoda, nebo Kateřina opravdu přivolala na hrad Zelená Hůrka a jeho okolí dávnou kletbu, když v jedné z hradních kaplí zůstala i po půlnoci? Pátrání po vrahovi ji zavede až do 13. století, do období vlády Přemyslovců, a na povrch začnou vyplouvat křivdy sahající do dávné rodinné historie. A k tomu zemře další člověk. Pro koho si přijede čtvrtý jezdec Apokalypsy?


Žádné komentáře:

Okomentovat