úterý 18. června 2019

Obchodník s hudbou - Rachel Joyce

Obchodník s hudbou

kniha od: 



Frank má svůj malý obchod s hudbou, kde prodává pouze gramofonové desky. Odmítá cédéčka a pro každého umí vybrat tu správnou hudbu, kterou zrovna v tu chvíli potřebuje. Jenže jakou hudbu potřebuje dívka, která omdlí před jeho krámkem? Jak rychle se v jeho životě objevila, tak i rychle zmizí. Kdo byla neznámá v zeleném plášti? A proč na ní nemůže přestat myslet? 

Cosmopolis vydalo začátkem tohoto roku romantickou knihu Obchodník s hudbou. Knihu, od které byste čekali hlavně hudební okouzlení, jak už by vám název mohl podbízet. Jenže tady najdete víc. 
Franka poznáváme jako starého mládence, který vybudoval v zapadlé anglické uličce malý krámek s hudbou. Nečekejte ale moderní CD, ale hezkou starou klasiku gramodesek, které mají stále své kouzlo. Desky nejsou seřazené podle žánru, ale tak, jak Frank cítí, že by u sebe měli být. Sám Frank má svůj zvláštní dar, že vám dokáže vybrat tu správnou desku, skladbu pro vaši náladu. Usadí vás do staré skříně a pustí vám ji do sluchátek. Spokojený, že zase měl pravdu a že se potvrdil jeho dar hudby.
Celý jeho dosavadní svět se ale převrátí vzhůru nohama, když mu do života vpadne mladá dívka z zeleném kabátku. Mladá žena omdlí před jeho krámkem, a  když se pak probudí a pohlédnou si do očí, Frank je ztracen. Dříve než se z toho vzpamatuje, dívka je pryč a Frak si uvědomí, že mu v životě něco chybí. Najde svůj ztracený klid? Vrátí se dívka někdy zpět?


Přiznám se, že je to už pár měsíců, co jsem knihu četla. Mám od nového roku takové divné období, které snad už skončilo. Snad i proto jsem v tu dobu vyhledávala nenáročné knihy ke čtení a tahle se k nim dá také řadit. I když...
Díky hudbě, která je knihou provázená a kterou si rádi pustíte i vy sami, si můžete utřídit myšlenky a pak jen v duchu poděkovat Frankovi, jaký dobrý výběr vám předložil. Svým humorem i romantickou linkou vás vezme do světa, kde můžete přemýšlet. Nejen hlavní postavy, ale i vedlejší postavičky jako je tatérka Maud, otec Anthony, bratři Williamsovi, vás provedou příběhem, který vám dá odpočinout.
Poznáte, jak Frank ke své lásce k hudbě přišel a pochopíte, co ho vedlo až tomu, že si otevřel tenhle krámek. Poznáte jeho sousedy a život v téhle ulici. Možná vám to připomene vaše sousedy a možná taky ne. To záleží na tom, jak moc se budete dívat kolem sebe.

Za knihu děkuji Cosmopolisu a Gradě, kde si ji můžete rovnou i koupit.


2 komentáře: