úterý 18. června 2019

Upřímnou soustrast - Guilaume Bailly

Upřímnou soustrast

kniha od: 


Kniha krátkých příběhů z profese, která není tak populární jako jsou třeba hasiči nebo zdravotníci. Příběhy z pohřebního ústavu, kde byste nějaký ten humor asi hledali málokdy. Přeci jen tam není o takové situace nouze, i když někdy převažuje spíše černý humor, ale i to k téhle profesi dobře sedí.


Upřímnou soustrast je jedna z novějších knih Knih Dobrovský z edice Kontrast, která ač má smutný název, nás zavádí do veselé společnosti. Otvírá nám brány profese, která je pro nás obyčejné lidi, obestřená tajemstvím a někdo se u toho může až ošklíbat. Slovo hrobník, funebrák, zaměstnanec pohřebního ústavu v nás vyvolává úzkostné pocity než naději jako je tomu třeba u lékařů, záchranářů. Ale i tihle lidé mají svou profesi rádi. Zažívají při ní nejen tragické momenty, ale najdou se ní i veselé historky nebo i taková ta malá pohlazení do života.


Takhle kniha mě nalákala svým názvem a obálkou. Normálně nedávám moc důrazu na tyhle věci a zaměřuji se nejdříve na anotaci, ale tady jsem vybočila a myslím, že i dobře.
Upřímnou soustrast je výpověď o světě, který je nám svou profesí vzdálený. Ale i tady se nacházejí momenty, které vás pobaví. Někdy zavánějí černým humorem až to bolí. Jindy vás jen donutí se lehce pousmát a pak nadejdou momenty, kdy se přistihnete, že vám vlhnou oči smutkem.
Donutí vás zamyslet se o některých aspektech života a vy si najednou uvědomíte, že můžete být rádi za to, co v životě máte. Nikdy nevíte, kdy to vše můžete ztratit.

Za knihu děkuji Knihy Dobrovský, kde si ji můžete i pořídit.


Žádné komentáře:

Okomentovat