pátek 16. prosince 2016

Říše milosti - Jorgen Brekke

Říše milosti

Ústředním motivem Říše minulosti je drahocenná Johannesova kniha – starý text, napsaný na pergamenu. Je to kniha, o které se traduje, že na ní spočívá prokletí. Prokletí, které jí provází od šestnáctého století.

V roce 1528 se na krátkou dobu zastavil v norském Bergenu mladý potulný františkánský mnich. Když odjížděl, odvezl si s sebou velkou neopracovanou kůži a balík s různými noži a chirurgickými nástroji.

Rok 2010, Richmond ve Virginii, Muzeum Edgara Alana Poea: ve své kanceláři byl nalezen kurátor muzea, zavražděný a stažený z kůže. O měsíc později Trondheim, Norsko: V městské knihovně pro zvlášť cenné knihy nalezena knihovnice, brutálně zavražděná a stažená kůže.

Co mají společného tyto rituální vraždy a záhadná Johannesova kniha, která podle pověsti přináší svému majiteli neštěstí?




Dvě skoro totožné vraždy na dvou kontinentech, které spojuje zdánlivě nespojitelné. Kdo zavraždil tak odporným způsobem Efrahima Bonda, kurátora v Muzeu Edgara Alana Poea a Gunn Britu Dahleovou v městské knihovně a ještě k tomu v trezoru s těmi největšími poklady místní knihovny? Má to snad spojitost se záhadnou Johannesovou knihou? Nebo to má prostější význam a vrah se jen na knihu zaměřil jako zdroj inspirace?



     Jaký skalpel máte nejraději, ostrý, středně ostrý nebo tupý?



Moje úplně první setkání se severskou detektivkou.
Už od první stránky vás kniha nenechá na pochybách, že se bude něco dít a že to bude napínavé. Pomalu se seznamujete se všemi aktéry, aby jste pak mohli jen hádat, kdo je vlastně hlavní podezřelý a kdo hraje v příběhu úplně jinou roli, než jakou se vám snaží  autor nastínit
Dozvídáte se něco z minulosti. Jak to chodilo na veřejných pitvách. Proč žebravý mnich, který se nakonec stal farářem sepsal knihu, která má v sobě tolik zla na svou dobu. Seznamuje se s jeho minulostí a co si prožil vedle lazebníka.
Příběh se táhne ale i současností a málo vzdálené minulosti. Poznáváme bývalého knihovníka Jona Vattena, který je ale momentálně jako hlídač v místní knihovně. Co má on společného se zavražděnou Gunn Britou? Proč ho podezřívá vrchní inspektor Odd Singsaker právě nejvíce? Co skrývá minulost, kdy se pohřešuje už několik let Vattenova manželka a syn? Mohl se vrah vrátit a udeřit znovu?
Jenže nesmíme zapomínat i na podobnou vraždu ve Virginii, která je jak přes kopírák. Jen tady došlo k vraždě v kanceláři a ne v knihovním trezoru. Když si pak tohle spojí kriminalistka Felicia Stoneová, neváhá Odda kontaktovat a tím začíná velice zajímavá spolupráce.
Spisovatel si v knize velice dobře pohrává s postavami a nabízí vám hned několik možných pachatelů - jen si vybrat. Občas jsem se trochu bála, že scény z pitev nebo i o vivisekci budou děsit. Že se budu odporem ušklíbat, ale on to uměl poddat tak, že vás to nutí číst dál. Na konci vám pak vše pomalu zapadá do sebe, jako když vezmete dílky nějaké skládačky, která na začátku nedávala tolik smysl a vy jen s úžasem sledujte to finální odhalení. Vše najednou funguje jak má a vy si říkáte, jak to že jste si toho nevšimli. Proč jste na to nepřišli dříve? 



Už vím, že i díky téhle knize dám příští rok více prostoru severským autorům a pokud vyjdou i další knihy tohoto spisovatele i u nás, tak se po nich podívám. 
Knihu vydalo nakladatelství XYZ Knihy a já ji koupila v Knižním klubu. Najdete jí ale určitě i v dalších dobrých obchodech s knihami.


8 komentářů:

  1. Pěkná recenze Zdeni, po knize také pokukuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Mě tedy hrozně dostala i obálka, jak je strašidelná. Musela jsem jí doma obalit do knižního obalu,abych nestrašila Majdu. A číst jí po večer, když jsem sama doma, protože je mužskej na noční, bylo taky něco :-D

      Vymazat
  2. Příběh vypadá docela lákavě :) ještě ji zvážím, protože na severské věci si tak nějak moc nepotrpím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) chápu. Já se jim hodně dlouho vyhýbala. Každou chvilku na mě vykouknul Nesbo nebo jiný a to mě spíše odrazovalo. Mám ráda, když si mě autor najde sám nebo v tomto případě druh literatury.

      Vymazat
  3. Pěkně napsané, tak už vim, že ji nutně potřebuji. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. поздрав
     Ние предлагаме лични заеми и инвестиции, за да отговарят на вашите нужди и изисквания, ние също така предоставя услуги обезпечени кредити и необезпечени за консолидиране на дълг, неочаквани разходи или подобрения на дома бизнес, проекти и др. Нашите услуги са евтини и достъпни при годишна лихва от 3%.
    Ние ще ви изпратим повече информация веднага след като получим вашето приложение за кредит. Свържете се с мен по електронна поща:fortinaline222@gmail.com

    OdpovědětVymazat