úterý 24. ledna 2017

Jak nemít na pikniku o jeden sendvič míň - Hana Parkánová - Whitton

Jak nemít na pikniku o jeden sendvič míň

Řekne-li se v Anglii o někom, že má na pikniku o jeden sendvič míň, znamená to, že je dotyčný excentrik, který to nemá v hlavě zcela v pořádku. 
Podobné rčení se jistě hodí na manželskou dvojici, která se přistěhuje do Kingstonu, malebné vísky nedaleko Oxfordu, kde už nějakou dobu žije Češka Hana se svým anglickým manželem Williamem. Ti se mezitím po létech konečně zařadili téměř mezi starousedlíky, a tak se zájmem sledují nelehké sžívání nových přistěhovalců s tradičním a poněkud konzervativním Kingstonem. A ani tentokrát není o dramatické situace a barvité příhody nouze.



Jeden rok strávený v milé společnosti Hany, jejího milujícího manžela a sousedů z malé vesničky kousek od anglického Oxfordu. Jejich poklidné vody rozvíří noví sousedé a také návrat jedné staré známé z minulosti. Vše popsané s laskavým humorem.




Kniha začíná tím, že se paní Hana vrací z vánočního Česka do Anglie za svým manželem Williamem. Žijí v malé vesničce Kingston kousek od Oxfordu. Už v autě jí manžel informuje, že mají nové sousedy, kteří koupili až předražený dům. Tedy dle mínění místních. A že se díky tomu začnou dít věci, je hned jasné. 
Díky Haně se seznamujeme s milými obyvateli vesničky a o humorné a někdy až dojemné situace není nouze. Dozvídáme se i o historii okolí, což se mi moc líbilo. Celý rok pozorujeme ty lidičky, kteří si vidí až do talíře, jak to bývá na takovýchto malých vískách. Jenže to  není vlezlé. Je to milé, hřejivé a já z celého čtení měla tak hezký pocit. 

" Domov máme přece tam, kde přebývá naše srdce. A my se do Kingstonu vrátíme hned..."

Přesně tahle slova vystihují tohle čtení. Ze stránek dýchá stará dobrá Anglie. Ten poklid, který vídáte na obrázcích nebo v dokumentech. Jelikož to není jediná autorčina kniha z tohoto prostředí, které mě okouzlilo, tak se po dalších určitě podívám. Tohle pohlazení si nenechám ujít.



Za knihu velice děkuji KNIHCENTRUM.CZ, které mi ji poskytlo k recenzi a kterou můžete koupit zde KNIHCENTRUM.CZ - Jak nemít na pikniku o jeden sendvič míň.


2 komentáře:

  1. To je pardání recenze :-) Tak tuhle knihu musím mít! Mám moc ráda anglický venkov a navíc takovou situaci docela znám, když se naši přestěhovali do jedné malé vesnice plné starousedlíků a byli roky pod drobnohledem :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu :-) Já to také sama znám. Bydlím na vesnici a je nám tu dobře. Tady je to ještě tak hezky popsáno a ta historie kolem. Této knize předcházejí ještě 3 myslím a po těch se také kouknu.

      Vymazat