pátek 6. října 2017

Rande naslepo - Saliya Kahawatte

Rande naslepo

od: 

Když bylo německému Sinhálci Saliya Kahawatte 15 let, jeho zrak se během několika měsíců rapidně zhoršil. Doktoři tvrdili, že jednoho dne úplně oslepne. Měl opustit školu a pokračovat v dílně pro nevidomé. Ale jeho snem bylo dál studovat a být nezávislý. Více jak 15 let se mu podařilo svoje postižení úspěšně skrývat a budovat kariéru ve světě vidících. Jeho uši a intuice mu nahradily zrak. Pracoval tvrději než všichni ostatní a s pomocí počítače s hlasovým výstupem četl knihy, mapy i nápojové lístky v barech. Mezi jeho strategie patřilo třeba počítání schodů na schodišti a když byl opravdu v úzkých, trapnou situaci mistrně otočil v žert. Až jednou ho okolnosti donutily přiznat si pravdu... Dle knihy vznikla i úspěšná stejnojmenná filmová romantická komedie.


Poznejme život muže, který jako mladík přišel o zrak a zbylo mu jen 5%. Sledujme jeho boj se sebou samotným i okolím. Jeho pády, ale hlavně úspěchy a jak se s tím vším dokázal poprat a ještě si udržet nadhled a humor.


Zdá se, že se v nakladatelství Omega rozhodli, že nás od druhé poloviny roku omráčí skvělými knihami. Protože tahle opravdu skvělá je.
V kinech jste možná zaznamenali stejnojmenný film a tak je nasnadě přidat i  knižní obálku inspirovanou filmem. Jak mě se k ní nehodila. 
Kniha je rozdělená do sedmi kapitol, kde nám Sali představí svůj život. Dovídáme se o jeho současném žití, ale i jak to všechno celé začalo. Jak se změnil jeho svět potom, co mu zůstalo pouhé zrnko vidění. Co musel obětovat a na co se zaměřit, aby si okolí nevšimlo, jak moc je jiný. 
Sledujeme jeho pády a obdivujeme, jak se vším vyrovnává. Člověk v něm vidí tu sílu a nám se díky tomu mohou jevit naše problémy nicotné. Jak bychom jednali v jeho kůži my? Vzdali bychom to a smířili se s osudem nebo se v nás vzedmula síla? Já ho obdivuji.


Čtení, které vás nutí přemýšlet. Nehledejte jen romantiku, která vás může nalákat obálkou. Tahle kniha vám dá sílu, pokud stojíte nad důležitým rozhodnutí. Nabídne vám ukázku toho, jak se poprat s věcmi, které se zdají být skoro nemožné. Dodá potřebnou odvahu k tomu správnému kroku vpřed.


Děkuji nakladatelství Omega. Knihu můžete koupit na jejich stránkách zde Rande naslepo a nebo třeba v Knihy Dobrovský - Rande naslepo.

2 komentáře:

  1. Kniha na mě také čeká a díky tvé recenzi se na čtení už těším. A to i přesto, že jsem původně čekala něco trošku jiného... :))

    OdpovědětVymazat