pátek 6. října 2017

Snaž se nedýchat - Holly Seddon

Snaž se nedýchat

od: 

Nezapomeňte dýchat.. Amy Stevenson byla největší novinová zpráva z roku 1995. Teprve patnáctiletá Amy zmizela, když se vracela ze školy, a o tři dny později byla nalezena v bezvědomí. Její útočník nebyl nikdy dopaden a její andělská tvář se objevila ve všech novinách i televizních zpravodajstvích. O patnáct let později Amy stále leží v nemocnici, obklopena plakáty zpěváků z 90. Let. Jednoho dne ji objeví reportérka Alex Dale, když píše nudný článek o lidech ve vegetativním stadiu. Vzpomene si na Amyin příběh a napadne jí, že by jí mohla pomoct obnovit zašlou novinářskou slávu. Jediný problém je, že Alex je stejně ztracena jako Amy, protože její alkoholismus jí o vše připravil, včetně manžela a pověsti dobré novinářky. Doufá, že když najde pachatele, postaví se zase na nohy, a tak se pouští do nebezpečného vyšetřování.


Je rok 1995 a Amy se vrací ze školy. Nedorazí ale domů a až o pár dnů později je objevena. Nikdo nebyl dopaden a viník stále běhá mezi námi. Amy nemůže nic říct, protože od té doby leží ve vegetativním stavu v nemocnici.
O patnáct let později ní narazí Alex. Reportérka, která má své dny slávy za sebou. Je to alkoholička, která díky pití přišla o vše. Snad se jí díky Amy podaří zase zvednout na nohy a ukáže světu, že ještě za něco stojí. 


Další kniha z nakladatelství Omega, která se mi dostala do rukou díky recenznímu konkurzu. Námět vypadá zajímavě. Slibuje dobrodružství z trochu jiného soudku než klasické thrillery. 
Na začátku poznáváme mladou dívku Amy. Je rok 1995 a ona se vrací ze školy. V uších jí zní oblíbená hudba. Cestou se loudá, protože kdyby přišla domů brzo, bylo by to divné. Přemýšlí o svém klukovi, se kterým je už pár měsíců a také o NĚM. Byl její tajemství.
Střih a máme tu Alex v nemocnici, jak se snaží najít informace do svého připravovaného článku. Tam objeví na jednom z lůžek Amy. S trochou práce si vzpomene na její příběh a že pachatel nikdy nebyl dopaden. Začne se o celou věc víc zajímat a pátrat na vlastní pěst. 
Máme tu i Jakoba. Má svou milovanou ženu Fionu, která čeká jejich dítě. Jenže proč dochází za Amy na návštěvu?
Najde Alex potřebné informace a odhalí pravdu? Probudí se někdy Amy?


Z téhle knihy jsem rozpačitá a rovnou přiznám, že jsem ji nedočetla. Přišla mi příliš chaotická a Alex jsem nesnášela. Vadil mi ten její alkoholismus a jak jednala. Nepobírala jsem Jakoba a jeho záměry. U Amy jsem také čekala něco jiného. 
Četla jsem v nedávné době příběh, kde byl hlavní hrdina také v komatu a asi jsem doufala, že tam bude něco podobného. Bohužel jsem se spletla a to byla moje velká chyba. Což mě mrzí, protože bych ke knize asi přistupovala úplně jinak.
Knihu neodsuzuji, ale nebudu ji ani vychvalovat. Já sáhla vedle. Stává se to. Věřím ale, že i tak si najde čtenáře, které téma zaujme a budou jí nadšeni.



Za knihu i tak velice děkuji. Knihu si můžete koupit zde Omega - Snaž se nedýchat a nebo třeba i zde Knihy Dobrovský - Snaž se nedýchat.


2 komentáře:

  1. Je škoda, že tě kniha moc neoslovila... Já jsem z ní byla nadšená stejně jako z dívky ve vlaku. Podle mě se povedla, nicméně na druhou stranu je fajn, že se ti nelíbila. Ať žije knižní rozmanitost! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Njn. Zkusím jí nechat odležet a dát jí časem ještě šanci.

      Vymazat