pondělí 28. ledna 2019

Geekův rok - 365 zajímavostí ze světa sci - fi a fantasy -James Clarke

Geekův rok - 365 zajímavostí ze světa sci-fi a fantasy 


Kalendář geekova roku, který den po dni připomíná a oslavuje ty nejdůležitější události výročí a dobrodružství ve světě žánrů sci-fi a fantasy.
Uvnitř mimo jiné najdete:
  • Velký třesk Teorie velkého třesku
  • Jakým typem umělé inteligence jste právě vy?

  • Kolik nestvůr zlikvidovala Buffy, přemožitelka upírů a její Scooby Gang?

    A k tomu ještě časové osy Skvělého dobrodružství Billa a Teda, série filmů s Terminátorem, snímku 2001: Vesmírná odysea, arkádové hry Pac-Man, komedie Volný den Ferrise Buellera, filmu Robocop a trilogie Návrat do budoucnosti.
    Co může být lepšího, než sednout si ke knize, filmu, komiksu nebo počítačové hře a nechat se zatáhnout do děje. Cílem této knihy je předložit čtenáři soubor krátkých statí, které jej uvedou do pokladnice všeho, co vytvořila lidská představivost.

    Kniha, která zahrnuje jeden celý rok Geeka. Na každý den připadá nějaké výročí nebo událost ve světě fantasy a sci - fi. Dozvídáme se mnoho zajímavostí ze světa kultovních filmů, seriálů nebo i komixů, her a knih. Od první stránky je nabitá informacemi, které si rád přečte i člověk, který není v tomhle světě zběhlý, ale má rád třeba jen filmy. 
  • Možná si to ani neuvědomujeme, ale všechno tohle nás obklopuje každý den.

  • Knihy Dobrovský vydali pod značkou Edice Knihy Omega velmi zajímavou knihu ze světa, který má rád snad každý. Už od malých špuntů se na nás hrnou všelijaké pohádky a dnešní děti velmi dobře znají značky jako je Pixar nebo Lego a Barbie. Kdo z nás někdy neslyšel o fenoménu Simpsonových nebo třeba o Star Treku. 
  • Jsou mezi námi i milovníci manga hrdinů, o kterých já doposud nic moc nevěděla. Hráči her, kteří různě začínali a jistě by je zajímalo, kdy byl vydán patent na jednu z prvních počítačových her. 
  • A co milovníci kultovních filmů jako je třeba Šílený Max, Robocop a další? Víte třeba kolik bylo zabito upírů v legendárním seriálu Buffy, přemožitelka upírů? A kolik not má hudba, když se blíží ke své kořisti žralok z filmu Čelisti? A co Hello Kitty? I ta se mezi tyhle postavičky počítá. Nemluvě o hercích, tvůrců knih a komixů, přes vynálezce, režiséry a mohla bych pokračovat.







Já byla a jsem stále z knihy nadšená. Jak po grafické stránce, tak po obsahové. To se vážně povedlo. Můžete jí listovat od začátku do konce, od konce k začátku nebo jen náhodně otevřít a vždy najdete nějakou zajímavost. 
Nikdy jsem se počítala mezi geeky, ale po tomhle jsem musela změnit názor. Jsem geek a jsem na to hrdá. Neznala jsem všechno, ale tahle kniha mi ukázala hodně z tohoto světa. Někde doplnila informace, jindy otevřela světy, které mě míjeli a do kterých se ráda podívám nebo jen nakouknu.
Dojala mě zmínka o herečce Carrie Fisherové, která zemřela v době, kdy autor dokončoval tuhle knihu a na konci jsem si se smutkem zavzpomínala na Stana Leeho, který nás nedávno opustil. Oba jsou to legendy a budou mít v mém srdci místo. 
Díky knize jsem si připomněla pár dobrých filmů, na kterých jsem vyrůstala. Jsem narozená na začátku osmdesátek, kdy se na nás valilo plno dnes už kultovních filmů a seriálů. Připomněla jsem si i knihy, které bych si měla přečíst nebo se k nim minimálně vrátit. 
Doma mám velkého hráče pc her a jeho láska přešla i na mě. Teď jsem ho mohla ohromit pár fakty z jeho oblíbené hry Assassin's Creed, kterou ráda sleduji, když ji hraje. Dcera mi zase propadla hrám ve stylu Minecraft.
Prostě žijeme tím celá rodina. Ať už se koukáme na filmy, hrajeme hry nebo si čteme. Táhne se to u nás jako neviditelná nit, která nás sevřela a pomalu se utahuje. Jsem geekové a máme to rádi.

Za knihu velmi děkuji Knihy Dobrovský, kde si ji můžete rovnou i pořídit Knihy Dobrovský - Geekův rok.


2 komentáře:

  1. O téhle knize jsem také přemýšlela, vypadala opravdu zajímavě - nakonec jsem sáhla po jiné. Ale jsem ráda, že jsem si ji mohla alespoň zprostředkovaně skrze tvoji recenzi přiblížit a dokonce několik stránek prohlédnout. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář a jsem ráda, že jsi mohla mít aspoň tento zážitek z knihy :-)

      Vymazat