sobota 12. ledna 2019

Kavárna v Kodani - Julie Caplin

Kavárna v Kodani

od: 

Vtipný příběh o lásce, štěstí a cestování, který vás chytne od první stránky! Popadněte teplou deku, hrnek horké čokolády a začtěte se…

Úspěšná manažerka Kate má přesně takový život, jaký si vysnila. Pracuje pro jednu z nejlepších PR agentur v rušném Londýně, je úspěšná, okouzlující a její přítel je tak… skvěl
ý. Dokud jí tento skvělý přítel neukradne nápady, díky nimž je povýšen místo ní. Kate by ráda všem dokázala, že není tak mladá a nezkušená, jak si všichni myslí. Získat jako nového klienta velkého prodejce dánských bytových doplňků a nábytku je její šance. Protože práce je pro ni vším.

Proto musí absolvovat cestu do Kodaně. Co se zprvu zdá jako otravný PR výlet pro hrstku ještě otravnějších novinářů, jehož jediným účelem je získání zakázky pro Kate, se nakonec změní v cestu, která všem účastníkům změní životy. Během poznávání krás Kodaně a dánského přístupu k životu poznávají novináři i Kate sami sebe. A nakonec se ukáže, že všichni získali mnohem víc než jen námět na články nebo pracovní příležitost.
 


Kate je ctižádostivá a velmi úspěšná manažerka v Londýnské PR agentuře. Již dlouho sní o povýšení, na které má právo, jenže se tak nestane. Místo ní dostane její místo někdo jiný. Kate je z toho zdrcená, ale chopí se příležitosti všem ukázat, že vedení udělalo chybu. 
Vrhne se do nelehkého úkolu získat dánského klienta bytových doplňků a nábytku Larse. Ten ji pozve do Kodaně s ještě pár novináři, aby se udělalo co největší promo. 
Novináři jsou ale pěkně otravní a tak se na cestu moc netěší. Netuší, že pro ně i samotnou Kate to bude cesta, která je navždy změní. Kodaň je město hygge a krom jeho krás a památek se zde dají najít i jiné věci. 
Jenže vydrží jim tahle změna i po návratu do Londýna? Nezbude nakonec jen vzpomínka a oni se vrátí zase ke svým dřívějším životům? Stačí vůbec pro změnu jeden týden?


Cosmopolis na sklonku loňského roku vydalo román o hygge. Tohle populární slovo se u nás objevuje už delší dobu a ne každý si stále uvědomuje, co vlastně znamená. 
Hygge je nejen stav mysli, ale i života a toho, jak žijete a přesně tak je to prezentováno v téhle knize.
Sází se v ní na lehkou notu s romantikou a i když víte, jak to nejspíš skončí, tak si to přečtete. 
Vždyť už samotná obálka vás k tomu vyzývá. Kateřina Brabcová přesně vystihla tím obrázkem moje pocity z hygge - kouřící šálek horkého nápoje. 
Ale vraťme se k příběhu. Hlavní hrdinové si mě získali. Bavila jsem se slovními přestřelkami mezi Kate a vzteklou liškou. Toužila jsem poznávat krásy Kodaně a chtěla si vypít šálek kávy ve Varme s Evou. 
Z celé knihy na vás sálá klid a vy máte chuť se zavrtat do huňaté deky, zapálit pár svíček a jen nerušeně relaxovat. Možná i proto jsem tuhle knihu četla tak dlouho. Dávkovala jsem si ji po troškách, když mi bylo smutno a nebo jsem měla v práci den blbec. To jsem vždy zatoužila po něčem tak hřejivém jako jsou skořicový šneci, které se v knize pekli a jedli snad neustále.
Líbilo se mi, jak se některé postavy vyvíjeli a kolik lidskosti se v těch několika řádcích našlo. Prostě nenáročné čtení, které vám dá klid a pohodu. 
Já už se moc těším na další knihu Pekařství v Brooklynu, která bude tento rok a bude navazovat na tuhle sérii Romantické útěky.


Za knihu velmi děkuji nakladatelství Cosmopolis. Koupit ji můžete zde Grada - Kavárna Kodani.



4 komentáře:

  1. Byla to fajn kniha a nakonec jsem ráda, že jsem si ji přečetla. Sama od sebe bych se pro ni nerozhodla. Další díl si asi taky ujít nenechám :-) Nevíš, kdy vychází? Doufám, že bude mít stejně krásnou obálku :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ti netuším. Našla jsem tu zmínku na stránkách Cosmopolisu v jednom článku. Jedině se zeptat Barči, jestli něco neví :-)

      Vymazat
  2. Zdravím a děkuji za pěknou recenzi. Další díl - Pekárna v Brooklynu - se chystá na duben. Doufám, že se bude líbit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také zdravím a není zač :-) Tak to se moc těším a děkuji za informaci :-) Hezký den přeji.

      Vymazat