čtvrtek 2. května 2019

Velká kniha vtipu Honzy Vyčítala

Velká kniha vtipu Honzy Vyčítala

kniha od: 



Velký soubor vtipů Honzy Vyčítala, kterého můžete znát jako autora textů a zpěváka ze skupiny Greenhorns. 


Když jsem narazila v novinkách u Cosmopolisu na tuhle knížku, neváhala jsem ani na minutu a musela si o ní poprosit Barču, která má nás recenzenty na starosti. Hned se mi totiž do hlavy vloudila jedna písnička za druhou, které Honzu provázejí a provázejí i mé dětství. Na Greenhornech - Zelenáčích jsem vyrostla a jeho kreslený humor jsem znala s časopisu Dikobraz, který byl v mém mládí tolik populární. 


Díky knize jsem se vrátila o skoro třicet let zpět a najednou jsem prožívala opět táboráky, puťáky a sešlosti, které jsem sem tam prožila i v pozdějším věku. Naše děti tohle kouzlo už moc neznají, ale pořád jsou mezi námi trempíci, chataři a chalupáři, kteří místo techniky poslouchají hlas přírody.
Stejně ho poslouchal i Honza Vyčítal už dávné době a svým vtipem o myslivcích, trempích nebo i legendárním pytlákem Říhounám to připomíná. Nechybí vtipy hospodské nebo i košilaté, že se musíte červenat. Pak jsou ty vtipy tak trefné, že platí v i dnešní době a vy u nich řvete nahlas smíchem. 

              "Budu zpívat prosím, kdo chce, ať píská, mě to nerozhází, 
                  světem s tužkou chodím a pytlík Říha mě doprovází,                                                        svým paňácům den co den jsem více podoben                                                                        a ufouni mi přistávají rovnou do oken,                                                                                    zapálím si cigaretu, visí mi na spodním retu,                                                                          a jdu dál a jméno mý je Honza Vyčítal..."   

Tak sám se vidí v jedné ze svých písní sám autor a byla to i jedna z písní, kterou jsem si celou dobu broukala i já a nemohu ji i teď vyhnat z hlavy.





Knihu bych tedy doporučila všem, kteří mají rádi kvalitní humor s nadsázkou. Bude i skvělým dárkem všem, kteří znají Zelenáče a nebo rádi vzpomínají na táborové časy u ohně. 

Děkuji za návrat do mládí Cosmopolisu a Gradě - Velká kniha vtipu Honzy Vyčítala. Tohle opravdu zabodovalo.

2 komentáře:

  1. Fú tak takto žánrovo zameranú knihu som nevidel už dlho, myslel som že vymreli. Ale táto vyzerá dosť zaujímavo. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) taky jsem si to říkala, že už moc takovýhle není. O to je pak příjemnější na ní narazit a ještě u mého oblíbeného nakladatelství. Doma jsem některé vtipy četla nahlas a byla to velká sranda. Člověk až slzel smíchem. K tomu ještě v úvodu něco málo o Honzovi a jeho životě. Kniha mě opravdu vrátila do mládí a je škoda, že dnešní mladí tu romantiku spaní pod širákem nezažijí. Možná tam vydrží jen díky signálu :-(

      Vymazat