neděle 20. října 2019

Nové knihy v Medvědí oáze

Dobré nedělní ráno.
Dnes tu mám jednu menší rozbalovačku s knihami z Knižního klubu, kdy už netrpělivě čekám na 1. listopad a nový katalog. Také tu mám recenzáčky z Cosmopolisu a Grady. A ještě jeden maličký dárek od slovenské autorky Kvetky Veverkové.


Začnu Knižním klubem.
Ten mám doma už nějakou dobu, ale ještě nebyl čas vám představit můj poslední nákup u nich. Hlavně se blíží termín nového katalogu a tak je na to i nejvyšší čas. Některé knihy jsem si pořídila ze zvědavosti. Po jiných jsem šla cíleně a pak je tam i jedna, u které jsem si říkala, že bych jí doma přeci jen měla mít, když autorka pochází z mého kraje a bydlí dá se říci za humny.

Došel nám čas

kniha od: 

Lidská rasa je zhýčkaná moderní dobou, až příliš jednoduchým životem. Ale jednou se po stisknutí vypínače světlo nerozsvítí. Nejdřív nastoupí obavy a nervozita, ale po pár dnech nastává boj o holý život. Ve městě se už dál přežít nedá, veškeré pohodlí technického pokroku je pryč. Benzínky nečerpají pohonné hmoty, do supermarketů se nedováží potraviny a zásoby léků velmi rychle mizí. Provoz v nemocnicích se zastavuje. Pacienti závislí na přístrojích umírají během několika prvních hodin. Začíná rabování a lidé se zabíjejí za bílého dne pro kus chleba. Z oblohy padají letadla jako papírové vlaštovky. Obyvatelé nemají ani potuchy, co se děje. Jak rozsáhlý je výpadek elektrické energie? Tolik potřebné informace se k nim nedostanou, televize nevysílají, rádia nehlásí a mobilní sítě jsou mimo provoz. Zhýčkaná devatenáctiletá městská dívka Mariana Laurentová se ocitá v naprosto neřešitelné životní situaci. V důsledku výpadku proudu se matka nevrátí domů a ona rázem musí řešit problém, jak zachránit sebe a dva mladší sourozence. Jediné místo, které nabízí záchranu, je dědečkův statek. Ten ale leží skoro tisíc kilometrů daleko. Podaří se dětem zvládnout tak dalekou cestu? A znamená vůbec farma bezpečí pro celou rodinu? 

Policejní stanice Brooklyn

kniha od: 

Rafinovaný příběh s nezapomenutelnou hlavní postavou, která se setkává s mnoha známými historickými osobnostmi, je zasazen do New Yorku roku 1888. Mladá, chytrá a cílevědomá Mary Handleyová z Brooklynu se snaží prokázat vraždu Charlese Goodriche, bratra významného člena newyorské městské rady a účetního Thomase Edisona. A prosadit se ve světě mužů – politiků i policistů.


Legenda o krvi a lásce

kniha od: 

Londýn 1888. Je parné léto a ve městě se mluví jen o Jacku Rozparovači. Šílený vrah si své oběti vybírá mezi dívkami, jež na ulici provozují prostituci, mezi stvořeními, jejichž život visí na tenkém vlásku, který sériový vrah navždy přetíná. Mezi dívkami jako Muriel Gravesová, která své tělo prodává mezi spodní vrstvou společnosti. Právě v této době potká Muriel někoho, kdo by navždy mohl změnit její život. Je to komtesa Susan Ballantyneová a mezi oběma ženami, byť tolik rozdílnými, se okamžitě zrodí pevné a věrné přátelství. Susan chce chránit Muriel před Rozparovačem, a tak se obrátí na Nathana Odella, inspektora Scotland Yardu, pověřeného vyšetřováním těchto zločinů. A tehdy začíná hon na vraha, v němž se láska a smrt protínají v ďábelské spirále.


Sejdeme se v knihkupectví

kniha od: 

Miranda Brooksová milovala svého strýčka Billyho, jeho výstřední knihkupectví a hravé bojovky, které pro ni připravoval. Jenže v den jejích dvanáctých narozenin se něco stalo – Billy se pohádal s její matkou a záhadně zmizel ze života jejich rodiny. Miranda o něm nemá žádné zprávy, dokud se o šestnáct let později nedozví, že její strýček nedávno zemřel a zanechal jí neobvyklé dědictví – své knihkupectví, které je na pokraji bankrotu, a jednu poslední bojovku, na jejímž konci možná čeká odhalení rodinného tajemství.


Mých 25 let v Provenci

kniha od: 

Pětadvacet let před napsáním této knihy se Peter Mayle a jeho žena vypravili na dovolenou do jihofrancouzské Provence. Svět, který objevili, je okouzlil natolik, že se tam rozhodli přestěhovat – a nikdy toho nelitovali. I Provence se za to čtvrtstoletí změnila, i tamní idylu zasáhl ruch, byznys a globalizace. Přesto si stále uchovává své ospalé kouzlo, a i když za tu dobu i v Provenci šálek kávy podražil, ještě pořád stojí za to si ho zaplatit a usadit se s ním před kteroukoliv hospůdkou: je to zaručeně nejlepší umístění, ze kterého lze sledovat typické scénky z každodenního života. Provence zůstává dobrým místem k životu.
Poslední pocta kraji vína, levandule, mistrálu a moře od britského labužníka života.


Dobrý ročník

kniha od: 

Hlavní hrdina románu, Max Skinner, má dost londýnského finančního světa, a tak využije možnosti přestěhovat se do jižní Francie, kde zdědil po svém strýci venkovský dům. Těší se na idylický klid a venkovské tempo života, ale záhy zjistí, že nic není tak, jak si představoval. Nejen že se mu do života pletou podvodníci, kteří pančují víno, ale na scéně se nečekaně objeví krásná mladá Američanka Christie, která má na část dědictví údajně také nárok. Jediný, kdo může Maxovi v tuto chvíli pomoci, je londýnský přítel Charlie, velký znalec vína. A aby to bylo všechno ještě zamotanější, je tu také krásná a jiskrná Fanny - anebo že by snad s Fanny bylo všechno naopak mnohem, mnohem snazší? Život je prostě zábava! Dobrý ročník vešel v širokou známost díky filmu, který natočil slavný režisér Ridley Scott (Mayleův přítel) a v němž si zahrál oscarový herec Russel Crowe. Knižní předloha se od něj liší v několika detailech. Posoudit, kterému z příběhů (a zdali vůbec) dát přednost, je jen na čtenářích.




Cosmopolisu a Grady mi pak přišli tyhle dvě knihy. Jak víte, miluju pečení, vaření a tak jsem si nemohla nechat ujít jejich novou kuchařku. Také mě tam zaujala novinka z pera českého autora Petra Čepka.  

Cupcakes

kniha od: 

Cupcakes – krásky pečené v papírovém košíčku. To jsou zákusky s vynikajícím krémem a náplní, ochucené různými příchutěmi. Cupcakes mají velkou výhodu v tom, že nepotřebujete nádobí, jsou naporcované a dají se podávat k jakékoli příležitosti jako jsou svatby, zahradní slavnosti, dětské oslavy a jiné společenské události.
Vyzkoušejte některý z 80 receptů a upečte si dortíčky podle své chuti. Ať už jste cukrář, hospodyňka, anebo jen rádi pečete sladké dobroty, nechte se inspirovat. Všechny v knize uvedené recepty jsou zárukou, že výsledek vaší práce bude dokonalý.


Sametové iluze

kniha od: 

Šest spolužáků a jedno skryté tajemství!
Sametové iluze vás provedou životy několika spolu osudem spojených postav, které prožívají nelehké časy v Československu 80. let a Česku 90. let. Nechte se vtáhnout do děje barvitým příběhem nesmyslné pomsty, ve kterém nikdo není bez viny.

Zákeřnost, nenávist či pokrytectví představu
jí pouze zlomek nástrah, s nimiž se musí porvat jednotlivé postavy v románu. Když za podivných okolností zemře hlavnímu hrdinovi spolužák, skvělá kamarádka a později také jeho učitelka angličtiny, pouští se sám do pátrání, jež mezi těmito třemi úmrtími odhalí překvapivé souvislosti.

Několik zdánlivě uzavřených napínavých a čtivých příběhů, které se v závěrečné části románu spojí do vzrušujícího vyprávění o nesmyslné pomstě, ve kterém nic nezůstane takové, jaké se na první pohled zdálo.
 


A nakonec takové malé překvapení od Kvetky Veverkové. Ta mě oslovila díky jednomu mému příspěvku na fb, kdy jsem dávala foto z mé práce Želví doupě - knihkupectví, antikvariát a kavárna na Mělníku. Prostě se jí zalíbil náš název. Proběhla nějaká výměna slov a já nakonec získala i malý dáreček v podobě její knihy. Sama jsem na to moc zvědavá, protože normálně knihy ve slovenštině nečtu. Hlavně jsem zvědavá, jak se s tímhle jazyk poperu, i když sama jsem narozená ještě za dob Českoslovenka a tenhle jazyk mi není cizí.

Zuby na kari

kniha od: 



4 komentáře:

  1. Došel nám čas, jsem od autorky četla, a nebylo to úplně špatné čtení :-) V podstatě na české poměry spíše lepší, tak snad budeš spokojená :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem zvědavá. Já si jí právě pořídila i proto, že autorka je naše mělnická. Tenhle žánr normálně nečtu, ale jí jsem chtěla zkusit.

      Vymazat