pátek 20. ledna 2017

Černooké Zuzany - Julia Heaberlin

Černooké Zuzany

Píše se rok 1995. Šestnáctiletá Tessie Cartwright, zdravá, šťastná, mladá hvězda školního týmu, je v blízkosti svého domova ve Fort Worth unesena. O více než 30 hodin později je nalezena zraněná, zbitá a částečně zahrabaná v hrobě na poli, které je pokryto kobercem z květin, známých jako černooké Zuzany. Není tam sama, v hrobě je nalezna další mrtvá studentka a kosti dalších dvou obětí. Senzacechtiví novináři oběti nazvou právě podle oněch květin, které na hrobě rostou. Jedinou z černookých Zuzan je i Tessie – jediná dívka, která přežila. Tak začíná brilantně koncipovaný a mistrně napsaný thriller Julie Heaberlin je o boji jediné křehké dívky proti všemocnému zlu. 

Tessiin příběh je vyprávěn ve dvou časových rovinách, jež se navzájem prolínají a po kapitolách střídají. Pohled do minulosti se točí kolem soudu s Terrellem Goodwinem, mužem, jenž je díky jejímu svědectví obviněn z únosů a vražd, současný děj se odehrává v době, kdy je Tessie 34 let, a tváří v tvář musí čelit Goodwinovi i svým pochybnostem, zda její tehdejší svědectví bylo pravdivé.

Kapitoly vyprávěné dospívající Tessie se zaměřují na její sezení s psychiatrem. Dívka trvá na tom, že útočníka na vlastní oči nikdy neviděla a pamatuje si jen chvíle, kdy se napůl pohřbená musela dívat do tváře jiné mrtvé dívky. Státní zástupci však doufají, že by psychiatr mohl z její paměti dostat i další vzpomínky, které by mohly podezřelého usvědčit. Tessie však sezení u lékaře bojkotuje a odmítne se podrobit i hypnóze. Co asi skrývá?



V kapitolách ze současnosti se dospělá Tessa musí rozhodnout, zda bude spolupracovat s právníky, kteří by mohly s použitím moderních testů DNA buď definitivně usvědčit, nebo naopak osvobodit Goodwina, který čeká na popravu v cele smrti. Tessa bojuje se svou pamětí i výčitkami, že možná poslala do vězení nevinného. Proč? Protože už nějakou dobu dostává výhružné zprávy a myslí se, že je posílá skutečný vrah. Nebo jsou tyto zprávy dílem někoho jiného? Do případu bylo tehdy zapleteno mnoho lidí... 



Tessa si jako mladá dívka prošla velkým traumatem, když přežila v hromadném hrobě řádení masového vraha. Díky ní pak uvěznili Terrella a ten teď čeká v cele smrti. Je jen pár dní do popravy, když se proces opět otevře, protože možná tenkrát zavřeli nepravého. Tím se roztáčí kolotoč vzpomínek a vyplouvá na povrch bolestivá pravda. Opravdu to spáchal Terrell nebo to bylo jinak? Co skrývá podvědomí mladé ženy, která jediná přežila. Ta, které se říká přeživší Zuzana?



Když nás policie našla, Merry už byla docela ohryzaná. Snažila jsem se ji chránit, ale někdy během noci jsem omdlela. Někdy stále slyším živý rozhovor polních krys. Nikomu z mých nejbližších tyhle věci říct nemůžu. Je lepší, když si myslí, že si nic nepamatuji.


Zajímavá a napínavá kniha od začátku do konce. Někdo ji přirovná ke Zmizelé nebo Dívce ve vlaku. To nemohu soudit. Já nečetla zatím ani jednu. 
Když knihu držíte v ruce, tak už od začátku tušíte, že to bude jízda. Už přízračná obálka, kdy dívka leží v závěji kvítí, které jí dalo název - Černooká Zuzana. Pak už to udělá jen vcuc a vy hltáte krátké kapitoly, kde se střídají vzpomínky Tessie z roku 1995 a pak dospělé ženy ze současnosti.
 Myslela jsem si, že mi to bude vadit, jako se mi to občas stává u jiných knih. Že to bude chaotické a budu se v tom ztrácet. Jenže tady ne. Zde to vše do sebe perfektně zapadá. Díky vzpomínkám pomalu poodhalujete, co se tehdy stalo a co se díky tomu roztáčí za kolotoč, aby spravedlnost nalezla své pravé místo. Aby nakonec nezemřel nesprávný člověk. 
Kromě Tessie se v příběhu setkáváme s její tehdejší nejlepší kamarádkou Lydii, která je součástí její minulosti a jak se ukáže později, i její přítomností. Seznamujeme se s doktorem, který tehdy vedl její sezení,aby se zjistilo, kdo za vše může. Máme tu i její dceru Charlie, kterou se Tessa snaží chránit, když mladý právník Bill znovu otevře případ Černookých Zuzan. Na případu mu pomáhá i Jo, antropoložka, která je ve svém oboru kapacitou na získávání DNA. I díky ní našli pozůstalý z 11.září některé své příbuzné.
Jak příběh plyne, dostáváme se pomalu na kloub řešení, co se tehdy stalo. Kdo byl tou lidskou zrůdou, která si vozila mrtvá těla všude sebou, aby je pak pohodila v poli, kde kolem rostlo drobné kvítí, které dalo dívkám, nebo spíš tomu co z nich zbylo, jejich název. Jak je možné, že nepoznal, že jedna, ta poslední stále žije, když od nich odešel.
Najednou jste skoro na konci a stále tápete, protože je spíš víc otázek než odpovědí. Kdo za tím sakra tedy je? Až poslední stránky vám dají odpovědi a vy si říkáte, že to není možné. Možná jste něco chvilkami tušili, ale ta myšlenka vyklouzne tak rychle, jako tam přistála. Tedy to se stalo aspoň mě.
Pokud se tedy chcete dohadovat a hledat vraha, být napjatí až do konce a pak nevěřícně zírat na stránky, tak tahle kniha je přesně to pravé. Já si to vážně užila.



Za knihu velice děkuji Knihy Omega, která mi ji poskytla na přečtení. Seženete jí třeba zde Omega - Černooké Zuzany a nebo Knihy Dobrovský - Černooké Zuzany





4 komentáře:

  1. Výborná recenze :) Čím dál tím více mám chuť si knihu přečíst, určitě se po ní podívám :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu. Moc jsi mě tím potěšila :-) Také přeji hezký den :-)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Knížku jsem nedávno dočetla a byla/jsem z ní nadšená. Nedalo mi to, a musela jsem ji přečíst během dvou dnů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za pochvalu. Já bych jí měla přečtenou i dříve, ale 2 dny jsem byla mimo díky migréně. Čtu jen večer, tak mi to trvalo déle.

      Vymazat