pondělí 15. ledna 2018


Moje anglická babička

od: 

Osud postaví Češku Hanku, která se chce odstěhovat za svým anglickým manželem Williamem do malé anglické vísky Kingscott, před nelehké rozhodnutí – pokud půjde za hlasem svého srdce, zanechá v Praze milovanou osmdesátiletou babičku Marii, jediného dosud žijícího člena ze své jindy početné rodiny.
Nelehkou situaci nakonec vyřeší Ha
nčin anglický manžel William, kterému se podaří koupit dům s velkým „výměnkem“ na rozlehlé zahradě. Oba manželé mají sice zpočátku obavy, jak se babička Marie ve věku již značně pokročilém sžije s naprosto cizím a neznámým prostředím, a jak navíc překoná jazykovou bariéru, ale babička záhy překvapí je, stejně jako rázovité a tradic dbalé obyvatele Kingscottu. 


Jak se česká babička dostala na anglický venkov, kde se sžila s jeho obyvateli. Příběh nejen o vzpomínkách na domov, ale i o nových vztazích a přátelích.


Autorčino anglické vyprávění jsem si už zažila při Jak nemít na pikniku o jeden sendvič míň, které si mě podmanilo svou vřelostí. Moje anglická babička byla podobná.
Setkáváme se opět s paní Hanou a jejím manželem. Řeší dilema, že opouští v Praze milovanou babičku, která ji vychovala. Její manžel William ale přijde s nápadem a koupí v Anglii dům, kde je i maličký domeček tak akorát pro babičku. Tam by s nimi mohla bydlet a při tom jim být nablízku. Tak se i stane, že se česká babička dostane na anglický venkov. Nejen že si podmaní sousedy, ale i samotnou Lady Sarah, místní to uznávanou šlechtičnu.



Milé, klidné a úsměvné - to jsou slova, která mě napadají při dočtení této knihy. Další kniha, která pohladí po duši, když si chcete odpočinout od starostí a necháte se unášet na vlně česko - anglického humoru.
Příběh, který ve vás možná vyvolá vzpomínky i na tu vaši babičku. Laskavost okořeněná česko - anglickým humorem, který je tak typický pro tuhle sérii knih. Nehledejte velká slova ani gesta. Jen se nechte unášet teplem slov a pohody.



Knihu vydalo nakladatelství Mladá fronta.


2 komentáře:

  1. Pěkná recenze, kniha vypadá mile a má naprosto nádhernou obálku. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Ona celá tahle série je taková celá. Aspoň si to myslím. Už první knihou si mě podmanila a já si pak postupně pořídila všechny z tímto tématem. Doporučím autorčiny i historické příběhy. Třeba Kněžnu Ludmilu, kterou jsem četla v prosinci.

      Vymazat