úterý 4. září 2018

Divoké trvalky - Friedhelm Strickler, Brigitte Kleinod

Divoké trvalky - Krásné záhony s planě rostoucími rostlinami, 22 návrhů výsadeb pro každé stanoviště

od: 

Máte rádi přírodu? A chcete mít zahradu plnou harmonie, která si bere přírodu za příklad a budou v ní kvést trvalky plné motýlů? I ty divoké neboli plané jsou totiž na zahradě krásné, nesmírně druhově rozmanité, vůči škůdcům a povětrnostním podmínkám navíc odolnější a pro naše živočichy, motýly, včely, čmeláky, nejrůznější hmyz, ptactvo atd. daleko vhodnější.

Přetvoření vaší zahrady nestojí nic v cestě, už fungují zahradnictví, která mají v nabídce nejrůznější druhy divoce rostoucích domácích trvalek – neboť ty se samozřejmě nikde v přírodě nevykopávají! A autoři knihy předkládají jednoduché a vyzkoušené návrhy výsadeb záhonů, doložené barevnými kresbami, s využitím takových rostlin, které si berou za příklad nejen okolní krajinu, ale zároveň ozelení na zahradě místa zdánlivě problematická a nevyužitelná.

Přírodě blízké trvalkové záhony jsou navíc méně náročné na údržbu než klasické záhony a potěší vás svým vzhledem po celý rok.


Máte rádi přírodu a nevadí vám bující zeleň, kdy ne vše má svůj řád? Chcete pomoci hmyzu, aby se vrátil do přírody? Tak tahle kniha bude přesně pro vás.


Nakladatelství Grada na začátku tohoto roku vydala zajímavou publikaci s názvem Divoké trvalky. Díky anotaci zjistíme, že hraje na tu nejhezčí strunu - záchranu přírody a s tím obohatí váš pohled na svět.
Co je totiž hezčího, než když koukáte na záhon s květinami, kde to bují životem? Pokud tedy nelpíte na přesně zarovnaném trávníku, kde i stéblo přečuhující je problém. 
U nás doma jsme si už letos pohrávali s myšlenkou, že budeme pěstovat spíše rostliny tak, aby byli co nejvíce prospěšné pro hmyz a ptáky. Nevadí nám chaos na záhoncích a plevel opravdu neřešíme tolik, jako jiní. I ten přeci kvete a může být prospěšný. Zkusili jsme tedy něco vysít, něco přesadit, až vznikla skalka, kde si včely, čmeláci, motýli a jiná havěť doslova mlaská. Na první pohled zarostlá džungle - hlavně u rybníčku, který díky vodní mátě není skoro vidět. Nechybí ani pokusy o hmyzí domečky. Tam si tedy nejsme vůbec jistí, jestli někdo bydlí, ale v navrtaném trámu na okně to vypadá nadějně. Kdybych už tehdy měla doma tuhle knihu, asi bych spoustu věcí ale udělala jinak.



 



A tak se necháme inspirovat na příští rok. V knize je totiž hodně užitečných rad, jak se dá využít každé místečko na zahradě tak, aby se k vám všichni ti tvorečkové z hmyzí říše vraceli, nebo se u vás rovnou trvale zabydlili. Poradí s každým místem, kam by se která rostlina hodila a jak bude společně růst s jinými. 




My si už letos schováváme semínka a květy z odkvetlých květin na příští rok. Vymýšlíme, jak to udělat lépe. Třeba letos nás zaskočila dýně, když nám zničeho nic vyrostla z kompostu a teď zabírá místo pro okurky a naše pokusné melouny. Má velké květy, které omamně voní a přitahují tím k sobě i teď na podzim hromadu čmeláků a včel. Kolikrát si i tři zalezou do jedné trubky a nasávají. V jejích útrobách se dokonce zabydlela malá ještěrka, která tam má dostatek potravy díky mravencům a jiným broučkům, které láká blízká kompostiéra. Na místě, kde teď dýně je, bude příští rok záhon divokých květin. Doufáme, že tím opět přitáhneme pozornost dalšího hmyzu.




Předěláme i bylinkový záhon. Tam nám bujně roste máte s oregánem, libečkem a meduňkou. Všechno to jsou nezmaři, ale hmyz je miluje. Dokonce se nám tam usídlil i cvrček, který večer co večer vyhrává.


On ten hmyz má pro nás i další význam. Díky němu nemusíme používat žádné chemikálie na postřiky. To se v dnešní bio době cení.
A s tím vším vám poradí tahle kniha. Nejenže uděláte něco pro sebe, ale zachráníte tím i kus přírody pro další generaci.

Knihu Divoké trvalky vydala Grada, kde ji také můžete koupit. Já za ní velice děkuji.




Žádné komentáře:

Okomentovat