pondělí 17. září 2018

Jak je důležité míti Filipa - Oscar Wilde

Jak je důležité míti Filipa

od: 

Lehkovážná komedie pro vážné lidi.

Divadelní hra anglického spisovatele irského původu Oscara Wildea z roku 1895 . Konverzační komedie o třech dějstvích se satirickými prvky. Dílo charakterizují mistrné dialogy plné ironie,sarkasmu,paradoxů a aforismů .
Hlavními hrdiny jsou Algernon Moncrieff a Jack Worthing. A pak je tu ještě 
Gvendolína Fairfaxová, Algernonova půvabná sestřenice. Jack se do ní bláznivě zamiluje a touží se s ní zasnoubit. V Londýně vystupuje pod pseudonymem Filip, pod kterým ho zná i Gvendolína. Unešená tímto krásným jménem se sňatkem souhlasí. Její matku, Lady Bracknellovou, ale znepokojuje Jackův nejasný původ. Byl totiž nalezen v cestovní tašce na nádraží Viktoria. Pozve si ho proto na snubní rozhovor a rozhodne, že musí najít alespoň jednoho z rodičů…


Vtipná kniha o vážných věcech v nevážném kabátku. Jak jedno jméno může udělat tolik zmatků v lásce. 


Tahle tenká kniha z Omegy si vás podmaní. Názorná ukázka toho, že i školní četba může být zábavná a rozhodně ne nudná.
Příběh možná znáte jako divadelní hru nebo jako film stejně jako já. Nebo ji máte naposlouchanou jako rozhlasovou hru. Všechno je to perfektní v jakékoliv podobě.


Příběh o třech dějství, kdy se postupně seznamuje se všemi hlavními aktéry a pomalu rozplétáme záhadu kolem Filipa a pana Burnburyho. Svižné a místy až sarkastické dialogy s nádechem ironie si i dnes nezadají s dnešními komediemi. Kouzelné a přitom tak lehké čtení, že vám těch cca 100 stránek uteče jako voda.

Jsem ráda, že mám knihu ve své knihovně. Od samého začátku se bavíte celým tím propletemcem kolem Filipa, aby jste na konci zjistili, kdo Filip opravdu je. Proč je Filipem a proč jím není. Tiché úsměvy vás provází celým čtením. Kniha má tu správnou atmosféru své doby a je to opravdu znát na každém slově a slovním spojení. 


Za knihu děkuji nakladatelství Omega a Knihy Dobrovský, kde můžete tento příběh pořídit.



2 komentáře:

  1. Překvapivě mě kniha úplně minula, ale podle tvé recenze jsem přímo dostala chuť si ji přečíst. :) Takže knihovna, nebo knihkupectví a to brzy. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) tak tohle opravdu potěší. Pak se koukni i na to divadelní představení nebo i film. Já nedávno poslouchala i radiovou hru a byla jsem nadšená.

      Vymazat