pondělí 17. září 2018

Královna Žofie a Václav IV. - Láska na vratkém trůnu - Jaroslava Černá

Královna Žofie a Václav IV. - Láska na vratkém trůnu

od: 

Mladý Václav IV. se nemůže dočkat sňatku s půvabnou Žofií. Avšak královna brzy po svatbě pozná manželovu krutou tvář, jeho záchvaty vzteku a nenávisti. Nediví se, že král má tolik nepřátel a že mu často jde jak o trůn, tak i o život. Snaží se najít si po Václavově boku své místo a vyrovnat se s jeho výbušnou povahou. Útěchu hledá nejen u svého zpovědníka.


Mladý král Václav sedí na svém vratkém trůně, za který může tíha panovnických povinností, které nemá tak rád. Jedinou útěchou je mu jeho mladá žena Žofie. Je to jeho malý modrý ptáček ledňáček. Jen s ní se cítí uvolněný a klidný. Jinak je to náladový a mnohdy krutý panovník. Jenže k tomu ho dohání i okolí, protože jeho panování je trnem v oku nejednoho šlechtice, ale jeho bratra Zikmunda.


Moje druhé setkání s autorkou Jaroslavou Černou tentokráte díky nakladatelství Alpress.
Poznáváme mladého krále Václava IV., syna velkého panovníka Karla IV. O něm se šíří zvěsti o jeho krutosti, kdy se se zlou vypořádává se svými protivníky a nepřáteli. Mezi lidem se dokonce šušká, že nechal nebohou královnu Johanku Bavorskou zabít. Že nemohla být náhoda, že ji zardousil lovecký pes.
Jenže i tyhle zvěsti se nakonec podaří ututlat před křehkou Žofií, která panovníka okouzlí tak, že si ji vybere za manželku. Vidí v ní malého modrého ptáčka ledňáčka, který má svou volnost a svůj vlastní klid. Ten on nemá. Všichni mu předhazují, že špatně vládne a dělá rozhodnutí, která se české šlechtě nelíbí.
Vládnout mu pomáhají i mnozí rádcové, ale ti v tom vidí svůj prospěch. Proti tomu se postaví Jan z Jenštejna. Má za sebou podporu církve a Václav to ví. Díky tomu začíná hon nejen na proradného Jenštejna, ale i jeho příznivce. Ti jsou zajati a mučeni, protože Jenštejnovi se ve zmatku podařilo uprchnout. Mezi zajatými a mučenými je i Jan z Nepomuku.
Tohle se vše se už nepodaří ututlat ani před královnou Žofií. Ta je zděšena, že její milovaný Václav má dvojí tvář. Díky svému věrnému hofmistrovi Jírovi ví, kdy je zle a čím pak může uklidnit rozlíceného Václava.
Na Václavově dvoře se krom proradných rádců a nepřátel pohybuje i jedna postava. Je jím Žito. Šašek, který dělá králi společnost a snaží se mu ukázat správný směr vládnutí. Jenže i on narazí. K tomu má svůj zvláštní úkol a není na královském dvoře jen tak náhodou.
Boje o moc vrcholí. Král je nakonec uvězněn a začínají vyjednávání. V čele s Joštem, který má stejné zájmy jako Václavův bratr Zikmund Lucemburský. Oba si přejí sesadit Václava z trůnu, aby měli volnou ruku pro své plány.



Musím říct, že zprvu mě čtení tolik nebavilo, ale jak jsem více poznávala Václava, Žofii a poznávala život na jejich dvoře i mimo něj, tak mě příběh začal zajímat o dost víc. O těchto postavách našich dějin jsem nevěděla vůbec nic. Jediná jména co mi něco říkala, byla pouze Jan Nepomucký nebo kouzelník Žito a pak ještě Zikmund. Jinak to všichni byli pro mě jedna velká neznámá.
Kniha velmi věrohodně nastínila život v té těžké intrikářské době. Ukázala odvrácenou tvář  své doby. Vyvrátila všemožné romantické představy o pohodlí panování králů a královen. Zároveň ale přiblížila křehký vztah dvou lidí, kteří měli svou lásku v nelehké době. I přes všechno zlo, které kolem bylo, ti dva se milovali.


Za knihu velmi děkuji nakladatelství Alpress



Žádné komentáře:

Okomentovat