pondělí 10. září 2018

Tajný deník Blanky z Valois - Melita Denková

Tajný deník Blanky z Valois

od: 

Ze čtyř žen Karla IV. je Blanka z Valois považována za tu nejmilovanější. Příběh začíná v lednu 1336,
kdy je vznešenému páru teprve devatenáct let. Do Prahy přijíždí druhá žena Karlova otce Jana
Lucemburského, a s její družinou také muž přezdívaný Španěl... A právě on velmi ovlivní Blančin osud.


Poznejme příběh mladé královny Blanky z Valois. Poznejme ženu, která byla přisouzena mocenským sňatkem Karlu IV. Seznamte se s Beatrice z Bourbonu, mladičkou ženou stárnoucího Jana Lucemburského, který ty dvě mladé královny dal dohromady. Nahlédněme pod pokličku dějin a sledujme drama na královském dvoře.


Moje první setkání se spisovatelskou Melitou Denkovou díky nakladatelství Alpress.
Kniha nám ukazuje mladičkou královnu Blanku, která díky neustálé nepřítomnosti jejího milovaného Karla IV. , trpí osaměním. Pokaždé ho z její náruče odeženou vladařské povinnosti a ona to těžce nese. Začne si psát tajně deník, kde se snaží zhodnotit svůj dosavadní život. 
Do toho všeho je požádána manželem, aby jela na hranice přivítat novou ženu jeho otce Jana Lucemburského. Beatrice je její vzdálená sestřenice, která se snaží od první chvíle připravit Blanku o klid. Její poťouchlé škádlení tím vyústí v mnoho nedorozumění a díky jejímu hofmistru a pozdějšímu levmistru i v tragédii.

Na tuhle knihu jsem byla zvědavá. V poslední době mám v rukou knihy, které se motají kolem začátků našich dějin nebo se dotýkají i doby kolem Karla IV. a jeho otce.
Tady jsem si nejprve musela zvyknout na styl psaní a pak už to šlo samo. Jednoduchý příběh, kdy se střídají v kapitolách přesně vypsané postavy na začátku jednotlivých kapitol. 
Blanka to neměla lehké nikdy a nejšťastnější byla, když jí byl nablízku její milovaný muž Karel IV. Ten byl ale spíše než doma všude po světě, kde se snažil vládnout a prosazovat, aby ukázal svému otci, že je dobrý panovníkem a jeho nástupcem. Jenže ten mu spíše háže klacky pod nohy a když si přiveze do Prahy novou mladou ženu, neváhá ho i s rodinou vystěhovat z hradu. 
Blanka tím trpí, ale má kolem sebe věrné poddané, kteří ji pomáhají ve všem. Mají mladou královskou rodinu rádi a vědí, že i Blanka je jim vděčná a pokud to jde, tak i pomůže. I díky její přímluvě se o pár let na královském dvoře, který jí a Karlovi byl nakonec vrácen, ocitá mladá dívka zvaná Markéta Šídlo. Tu Blanka poznala už jako malou holčičku a zamilovala si jí. Jenže když jde mládí a prchlivost ruku v ruce, neštěstí číhá nedaleko. 
Jak moc její osud zamotá s osudem Blanky si musíte ale zjistit sami.


Kniha mě bavila, i když očekávání byla asi trochu vyšší. Přesto si myslím, že jsem dostala hezký obrázek té doby a nahlédla do života královny Blanky. Poznala jsem, jak moc ji asi Karel IV. miloval a proč skončila tak jak skončila.

Za knihu děkuji nakladatelství Alpress a budu se těšit na další poutavé čtení z této oblíbené řady.

Žádné komentáře:

Okomentovat