středa 5. září 2018

Nové knihy v Medvědí oáze

Dnes konečně představím knižní přírůstky za Srpen. Sešlo se mi tu pár recenzáků z MetaforyAlpressuMobyKnihcentra a Joty. K tomu pak i jedna kniha z antikvariátu a dvě z výměny.



Nejprve začnu recenzáky. 

Metafory mi přišla zajímavá novinka o písmu. Sice jsem si o ní nenapsala, protože jsem si knihou nebyla jistá. I tak mi přišla a já po nakouknutí musím uznat, že to od nich byl velmi dobrý tah. Kniha příjemně překvapila svou grafickou stránkou a tím, jak si hraje s různým stylem písma. Moc se těším, až budu sama zkoušet psát dle návodů.


Kouzlo kaligrafie: Inkoust a inspirace

od: 


Kaligrafka a návrhářka Betty Soldi vás vezme na soukromou výpravu, během níž začnete rozvíjet svůj vlastní styl a naučíte se vyjadřovat krásným kaligrafickým písmem. 
Díky kreativním pracovním cvičením, která jsou součástí knihy. Seznámíte se s novými tvary písmen, naučíte se používat nové styly a objevíte nečekané nápady
… Víte třeba, že psát můžete i mrkví? 

S pomocí snadných a přehledných pokynů oživíte podmanivou kaligrafii zábavným způsobem. Vytvořte si vlastní dárkový papír, jmenovky, veselé vzkazy, balonky na oslavu či neotřelé vánoční ozdoby. Nechte se inspirovat a uvidíte, jak se vaše kaligrafické umění bude rozvíjet. Kouzlo máte ve svých rukách! 
Autorka speciálně pro české vydání do češtiny kaligraficky přepsala hesla z knihy a připravila pro čtenáře také celou českou abecedu.

Pak tu máme čerstvou novinku z Joty Od autorky jsem loni četla Večery v Umbrii, která si mě získala. Když pak byla na začátku prázdnin vyhlášena výzva, že si můžeme vybrat z Joty knihu dle svého vkusu, zariskovala jsem z dotazem, jestli by to mohla být i kniha, která teprve vyjde. Souhlas jsem dostala a pak jsem už neváhala ani na minutu. Na knihu byl vypsán ještě jednou přímí konkurz před pár dny a já se připomněla. Když mi přišla domů, byla jsem okouzlena obálkou a moc se těším, až si u ní odpočinu. Bylo by fajn, kdyby se vydala i další díla téhle autorky.

Tisíc dnů v Toskánsku

od: 

Americká šéfkuchařka Marlena de Blasi má dvě životní vášně – lásku a jídlo. Obojí nachází v míře vrchovaté v toskánské vesničce San Casciano dei Bagni, kam se přestěhuje z Benátek se svým italským manželem Fernandem. Malebný toskánský venkov, kraj starých olivovníkových hájů a horkých etruských pramenů, je místem, kde hodlají najít ty pravé ingredience dobrého života.
Ve vesničce s pouhými dvěma stovkami svérázných obyvatel se nastěhují do primitivně zrenovované bývalé stáje bez telefonu, bez ústředního topení a s malinkou, skromnou kuchyní. Jejich nový život se v podstatě jen velmi málo liší od života, který zdejší venkované vedou již celá staletí. Sklízejí hrozny na vinicích, sbírají jedlé kaštany, chodí do lesa na houby a ručně trhají olivy.
Pár se brzy spřátelí s charismatickým Barlozzem, neoficiálním vesnickým vůdcem, jehož příběhy a bohaté znalosti místního folkloru Marlenu doslova uhranou. V jeho doprovodu manželé navštěvují sezonní slavnosti a ochutnají čerstvě vylisovaný olivový olej nakapaný na krajíc opečeného venkovského chleba či na oleji osmažené cuketové květy. Objevují venkovské osterie, kde se vaří podle toho, co se toho dne sklidilo, případně ulovilo. Barlozzo je ochotně zasvěcuje do místních tradic, starými bylinnými lektvary počínaje a toskánským zemědělstvím konče; ale má i svá tajemství. Jedno z nich se týká vesnické krásky Floriany, jejíž nemoc Marlenu naučí, že šťastný život je ve skutečnosti volbou každého člověka.
Tisíc dní v Toskánku je román plný těch nejrozmanitějších a nejlahodnějších zemitých chutí stejně jako tradiční toskánská kuchyně a okouzlí všechny čtenáře, kteří chtějí poznat skutečnou duší Toskánska. Kniha je doplněna autorčinými recepty klasické toskánské kuchyně.


Můj výběr z Alpressu asi nikoho moc nepřekvapí. Víte, že jsem si v poslední době oblíbila historické příběhy a tady tomu není jinak. Původně mi byla nabídnuta jen jedna kniha a to od Melity Medkové, ale já jsem poprosila, jestli by mi nemohli poslat i nějakou starší z téhle řady. Přání bylo splněno a tak mám navíc knihu od Jaroslavy Černé.


Tajný deník Blanky z Valois

od: 

Ze čtyř žen Karla IV. je Blanka z Valois považována za tu nejmilovanější. Příběh začíná v lednu 1336,
kdy je vznešenému páru teprve devatenáct let. Do Prahy přijíždí druhá žena Karlova otce Jana
Lucemburského, a s její družinou také muž přezdívaný Španěl... A právě on velmi ovlivní Blančin osud.

Královna Žofie a Václav IV. - Láska na vratkém trůnu

od: 

Mladý Václav IV. se nemůže dočkat sňatku s půvabnou Žofií. Avšak královna brzy po svatbě pozná manželovu krutou tvář, jeho záchvaty vzteku a nenávisti. Nediví se, že král má tolik nepřátel a že mu často jde jak o trůn, tak i o život. Snaží se najít si po Václavově boku své místo a vyrovnat se s jeho výbušnou povahou. Útěchu hledá nejen u svého zpovědníka.


U další knihy bylo mé tajné přání vyslyšeno a Moba vydala další knihu ze série o Amiších. Předchozí díly jsou v mé knihovně na předních místech oblíbenosti.


Do posledního dechu

od: 

Kate Burkholderová, náčelnice policejního oddělení v městečku Painters Mill, tentokrát řeší tragickou dopravní nehodu, srážku bryčky a osobního automobilu, při níž je usmrcen amiš a jeho dvě děti, třetí je vážně zraněno. Celý případ je pro Kate o to těžší, že jde o manžela a děti její nejlepší kamarádky z mládí, kdy i ona sama vyrůstala v amišském prostředí. Vyšetřování navíc postupně odhalí, že k srážce nedošlo náhodou, celý incident byl důkladně naplánován. Z dopravní nehody se stává trojnásobná vražda. Aby toho nebylo málo, vyplavou na světlo důkazy týkající se Katiny temné minulosti, jíž se celý svůj dospělý život pokouší uniknout.


Další kniha je sice také z Moby, ale mám ji díky Knihcentru. A bylo to pro mě i velké štěstí, protože když byl u Moby vystaven recenzní formulář, obě zmiňované knihy byli označeny jako TOP a já bych se musela rozhodnout, kterou bych si více přála. I když to byl krátký proces v rozhodování. Nicméně mám obě a na tuhle jsem zvědavá hodně. Jak se teď více zabývám českými dějinami a v poslední době pluji hlavně v raných vodách našich dějin, mohla by mi tato kniha lecos prozradit navíc.

Omyl kronikáře Kosmy

od: 

Tvůrcem „starých pověstí českých“ je náš první kronikář Kosmas a díky jeho proslavené Kronice české je spousta lidí přesvědčená, že se naše „pohanské dějiny“ opravdu nějakým podobným způsobem odehrály. Nestál ale na počátku nejstarších českých dějin, neodmyslitelně spjatých s praotcem Čechem, mudrcem Krokem a jeho třemi dcerami, Přemyslem a dalšími legendárními postavami, jeden kolosální omyl? Jestliže totiž Kosmovy zprávy zkonfrontujeme s autentickými dobovými prameny, na žádného Přemysla či Kroka, o praotci Čechovi nemluvě, nikde nenarazíme. Doprovoďme Kosmu při jeho úkolu, který mu zadal sám český král Vratislav, při úkolu najít nejstarší předky českých panovníků.


A teď přicházejí a řadu knihy z antikvariátu a z výměn.
Přes Databázi knih se mi podařilo sehnat předchozí díl ke knize Boleslav - příběh bratrovraha. Mám z toho velkou radost.


Kníže Václav

od: 

Po Závišově příběhu se Zuzana Koubková vypravila hlouběji do českých dějin a napsala knihu o patronovi českých zemí, svatém Václavovi. Jeho příběh vypráví od mučednické smrti jeho babičky, sv. Ludmily, na hradě Tetín roku 921 až po jeho vlastní násilnou smrt v Boleslavově Hradišti (dnes Stará Boleslav). Podle starých legend (z nichž nejznámější je tzv. Kristiánova Legenda) byl svatý Václav zavražděn roku 929, zatímco historikové se domnívají, že se tak stalo až roku 935; k tomuto datu se při psaní své knihy autorka přiklonila.


Na konec jsem si nechala knihy z výměn. Jsou to tyhle dvě. Moc za ně dotyčným děkuji.  

Žena s červeným zápisníkem

od: 

Okouzlující a zamotaný příběh o tom, jak zvědavost téměř nepozorovaně promění pátrání po majitelce ukradené kabelky ve vášnivou lásku
Bohémský knihkupec Laurent Letellier najde v jedné z pařížských ulic ukradenou dámskou kabelku. V kabelce nenajde nic, co by mu mohlo pomoct identifikovat její majitelku. Přesto cítí zejména poté,
 co si prohlédne obsah tašky, silné nutkání začít neznámou ženu hledat. Obzvlášť její červený zápisník v něm vzbudí zvědavost, která ho žene v pátrání dál, přestože nezná ani její jméno. Podaří se mu najít neznámou ženu mezi miliony Pařížanů?



Je to vražda, milý Watsone!

od: 

Jako Deset malých černoušků a jeden navíc – které ovšem známe odjinud – se v této knize sešlo jedenáct autorů obého pohlaví, aby na oltář své lásky k Sherlocku Holmesovi a doktoru Watsonovi, zvláště však obdivu k A. C. Doylovi, položili nikoli své životy, ale každý z nich po kusu svého díla, po povídce na holmesovské téma. Nic nevadí, že jsou u nás neznámí: všichni na tomto literárním poli již mnohé dokázali. Sledujme proto pozorně dobrodružství umírajícího doktora či mladého britského vojáka; sestupme do údolí bílého koně, nad nímž zasněná noční hlídka sleduje krouživý let rara avis, vzácného ptáka na nepodobného maltézskému sokolovi. Navštivme také divadlo, kde kolegové rozrušené herečky v rolích našich pátračů vyšetřují skutečnou vraždu, vyhněte se naopak léčce na skotské vrchovině, abychom mohli řešit záhadu zlatých opic, zajímající dozajista i zvědavého kanárka. A jak to všechno začalo, ještě před dobrodružstvím, zjistíme z dopisu sira Arthura jeho budoucímu vydavateli. K sestavení našeho reprezentativního výběru se sešly tři významné postavy této „zábavné" části literární scény: Martin H. Greenberg má za sebou letitou zkušenost editora mnoha desítek různých antologií, Jon L. Lellenberg je vykonavatelem pozůstalosti paní Jean Conan Doylové a kronikářem společnosti Příležitostných malých detektivů z Baker Street (Holmesovi pomocníci již od Studie v Šarlatové), Daniel Stashower autorem uznávané biografie A. C. Doyla Vypravěč příběhů, oceněné Edgarem a také členem Příležitostných (byť už ne tak malých) detektivů (ne tak docela) z Baker Street. Tito ctihodní mužové doplnili svou práci třemi bonbónky pro náročnější holmesology, studiemi.


Některé knihy jsem za tu dobu už stačila i přečíst a čekají na sepsání. 



79%

8 komentářů:

  1. Pěkná kupka se ti nastřádala :-). Historické knihy mě u tebe vůbec nepřekvapují, snad ae budou líbit. Zaujala mě ta poslední, vůbec ji neznám, píšu si ji na seznam k přečtení. Díky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A víš, že jsem si u ní říkala, že by se zrovna tobě mohla líbit? :-)

      Vymazat
  2. Kaligrafii mám taky :) a je teda fakt parádní. O víkendu hodlám začít zkoušet. Akorát mám tak hrozně nevypsanou ruku, že se za sebe až stydím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím, všimla jsem ji u tebe. Já se učím znovu psát psacím písmem díky dcerce. Občas jí pomáhám s úkoly a tak musím psát tak, aby to přečtla :-D

      Vymazat
  3. Zajímavý výběr knih. Mám doma Ženu s červeným zápisníkem - zatím stále neotevřenou.
    Přeji hezké čtení.

    OdpovědětVymazat
  4. Ke knihám gratuluju :) hlavně kniha Kouzlo kaligrafie mě zaujala (snažím se o ni, ale nevím nevím).. :) Užij si čtení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) S kaligrafií si budu hrát příští týden, kdy bude větší klid. Pokusy nafotím :-)

      Vymazat