neděle 6. listopadu 2016

Knižní dárek k narozeninám od Ivanky

Měla jsem narozeniny. Moc dárků jsem nečekala. Tedy spíš žádné, protože jsem je ani neslavila. Přesto mě překvapila má kamarádka Iva, která mě pár dní před tím datem navštívila a přivezla mi překvapení - 3 krásné knihy a kytičku. Zajeli jsme i do mé oblíbené kavárny Želví doupě na jejich úžasně hebkou čokoládu a trochu i prošmejdili antikvariát a knihkupectví, které je součástí této kavárny.



A zde je tedy máme.



Božská Florence

Pozoruhodný životní příběh Florence Foster Jenkins, „proslulé“ americké sopranistky. Tato žena tolik toužila stát se operní pěvkyní, že to nakonec dokázala i přesto, že neměla snad ani kapku hudebního sluchu a zpívala falešně. Navzdory tomu na závěr své kariéry vyprodala slavnou newyorskou Carnegie Hall, sklidila tam obrovské ovace a krátce nato zemřela šťastná a spokojená.
Smrtí ale její sláva zdaleka neskončila. V roce 2001 byla poprvé uvedena hra známého anglického dramatika Petera Quiltera, nazvaná Glorious, právě o jejím životě. Brzy se tato úspěšná hra objevila také u nás. Pražské divadlo Kalich ji uvedlo pod názvem Je úchvatná v hlavní roli s Jaroslavou Kretschmerovou. Následovala celá řada dalších, úspěšných nastudování Quilterovy hry po celém světě. A nakonec životní osud Florence Foster Jenkins inspiroval i filmaře. Pod vedením režiséra Stephena Frearse byl natočen film s Meryl Streepovou a Hugh Grantem. Sláva Božské Florence má však i svůj rub a líc. Na jedné straně se lidé jejím zpěvem často zlomyslně bavili a brali ji jako pouťovou atrakci. A ta druhá strana? Člověk nemá vzdávat své sny, jakkoli se mohou zdát nereálné. Štěstí v nich nakonec může nalézt nejen on sám

Jméno růže

Ecovo první beletristické dílo Jméno růže je víc než historický román s detektivní zápletkou situovaný do 13. století, je to vlastně jakýsi průřez středověkým věděním a současně způsobem myšlení, pro který je serie vražd ve starém italském klášteře a jejich tápavé řešení dvojicí mnichů (!) jen jakousi zástěrkou, zástěrkou pro konfrontaci poznání s poznáváním. Eco v tomto díle originálním a neotřelým způsobem zúročil své bohaté teoretické zkušenosti a napsal knihu, která se přes svůj řekněme dobrodružný rámec vymyká všem literárním kategoriím a je v kontextu světové literatury zcela ojedinělá. 

Poslední útočiště

Kay se věnuje hrůzným vraždám, které patrně páchá postižený člen pařížské mafiánské rodiny, který si sám říká Vlkodlak. Kay se málem stává další Vlkodlakovou obětí, podaří se jí však ubránit a útočníka zneškodnit. Následují však další vraždy a Kay se musí vyrovnat nejen s traumatem z přepadení a vzpomínkami na svého zemřelého přítele, ale i s obviněním, že pachatelem jedné z vražd je ona sama. V těžké chvíli nepřestává s pomocí své přítelkyně Anny, neteře Lucy a policisty Marina pátrat po pravdě a v závěru na ni čeká velké překvapení. 





6 komentářů:

  1. Meno ruže som čítala a priznávam, nebola to vôbec jednoduchá kniha a nebola som si istá, či ju dočítam :-) Každopádne ti prajem príjemné čítanie pri všetkých knihách a dodatočne všetko najlepšie k narodeninám :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za přání. Já jsem na všechny knihy moc zvědavá, jen netuším, kdy se k nim dostanu :-)

      Vymazat
  2. Dej vedet jaka byla Florenc. Vsude ji ted vidim :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Dám, jen netuším kdy se k ní dostanu. Je v poličce na čekačce s dalšími knihami. Do konce roku se chci zbavit co nejvíce recenzáků a od příštího roku se více věnovat vlastním knihám. Kdo ví, ale jak to nakonec bude.

      Vymazat
  3. Pěkné přírůstky! :) Na Florenc jsem také zvědavá, viděla jsem film, který byl naprosto super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Já film neznám, ale slyšela jsem o něm. Moc na filmy dle knih nekoukám. Na knihu se ale i tak těším. Zaujala už když se objevila na trhu a tak o to více potěšila jako dárek.

      Vymazat