sobota 19. listopadu 2016

Páté evangelium - Ian Caldwell

Páté evangelium

Na sklonku pontifikátu Jana Pavla II. se ve Vatikánu chystá mimořádná výstava, která má vrhnout zcela nové světlo na původ, a především pravost slavného Turínského plátna. Pár dní před zahájením výstavy je však v zahradách papežského paláce v Castel Gandolfo záhadně zavražděn autor výstavy Ugo Nogara. Jeho dva nejbližší spolupracovníci, bratři Andreauovi, jsou vtaženi do pátrání po okolnostech jeho smrti. Rozplétání okolností Nogarova objevu, který jej stál život, nás zavede do podzemní vatikánské knihovny nejstarších kodexů, kde je uchováván i rukopis Diatessaronu, tzv. Pátého evangelia, který obsahuje klíčové informace týkající se Turínského plátna. Tím však dramatický příběh, který si svou erudicí nezadá s romány Umberta Eca a napětím s thrillery Dana Browna, teprve začíná! 




Proč byl zabit Ugo Nogara? Na co přišel při svém výzkumu Turínského plátna a Diatessarona? Otec Alex se na tyto otázky snaží najít odpovědi a tím zachránit svého bratra Simona od trestu, který by jinak padl. Jenže je vše tak černobílé jak to vypadá ?



Z knihy mám smíšené pocity. Přinesla mi hodně zajímavých informací, ale abych si z ní sedla na zadek to tedy ne. Bylo zajímavé sledovat Alexe, jak se snaží přijít na to, proč byl jeho přítel Ugo zabit a co s tím má společného Simon. 
Dozvídáme se více o Turínském plátně a Diatessaronu. Člověk nakoukne pod pokličku nejstřeženějšího státu Vaticánu a o jeho hierarchii. Zjistí informace, které by jen tak sám nehledal pokud by se více nezabýval náboženstvím. Jen že těch informací je až moc a mě to přišlo pak místy až nudné a přiznám se, že jsem některé odstavce jen rychle prolétla očima a pokračovala v těch zajímavějších pasáží. 



Ale vraťme se zpět ke knize. Příběh sám o sobě má nápad a pokud si odmyslím tu polívčičku kolem a kolem, tak to bylo dobré čtení. Pomalu rozplétáme osudy všech hlavních hrdinů a poznáváme něco z jejich života. 
Odhalujeme úplně jiný svět a vás překvapí některá fakta. Alex nám dává nahlédnout do svého soukromí a představuje nám život za zdmi Vatikánu. Seznámíme se s  jeho synem Petrem a proč s nimi nežije jeho manželka Mona. Největší pouto má samozřejmě se svým bratrem Simonem. Co ten má ale společného s Ugovou smrtí? 
Příběh se táhne a občas se setkáme s akcí. Ugův život a setkání s oba bratry bylo pro jeho život přínosné, ale samotné objevení záhady kolem plátna a desatera ho stálo nakonec život. Chystaná výstava měla odhalit velký třesk, který by narušil vztahy mezi křesťany a pravoslavnými, kteří byli na výstavu pozváni. Byl tento velký objev příčinou pro vraždu? To si musíte už zjistit sami.



Knihu hodnotím neutrálně. Dala mi hodně nových informací a myslím, že si najde cestičku ke svým čtenářům. Tedy pokud nečekají akci za akcí, ale lační spíše o zajímavých faktech ze života kněží.

Děkuji tímto nakladatelství Portál, že mi knihu umožnila přečíst. Můžete si jí koupit třeba zde Páté evangelium.

2 komentáře:

  1. Mňa teda kniha dosť sklamala. Do konca som čakala niečo. ..nejaké waw... šok. ...a nič. Kniha sa porovnáva s Danom Brownom no neviem. ..nejakú podobnosť tam nevidím. Nudila som sa pri čítaní a dočítala som ju len zo zvedavosti že čo ak príde bum. Nepřišlo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem čekala nějaký velký bum na konci a tak jsem vytrvala až do konce, i když byla chvíle, kdy jsem uvažovala, že to vzdám. Je to škoda. Z příběhu se dalo vytěžit více.

      Vymazat