neděle 29. srpna 2021

Knihkupectví ztrát a nálezů - Susan Wiggsová

 

Knihkupectví ztrát a nálezů

Wiggsová Susan

Když se Natalie Harperová v důsledku tragické události zároveň stane majitelkou dluhy zatíženého sanfranciského knihkupectví a začne pečovat o svého dědečka, který má problémy se zhoršující se pamětí, nemusí se dlouho rozhodovat, co dostane přednost. Její plán knihkupectví prodat, aby měla z čeho hradit péči o dědečka, jí však neprojde.

Nejenže dědeček prožil celý život v domě, v němž se obchod nachází, ale je také jeho jediným právoplatným majitelem – a prodat jej odmítá.

Natalii tak nezbývá než opustit slibnou kariéru, přestěhovat se do bytu v historické budově a provoz krámku neochotně převzít. Brzy však zjišťuje, že jí knihy poskytují vítanou úlevu v nesmírném žalu, a její život se začne pomalu obracet k lepšímu. Najímá bývalého mariňáka Peache Gallaghera, aby v domě provedl potřebné opravy, a seznamuje se s jeho dcerou Dorothy, která knihkupectví pravidelně navštěvuje a společně s Natalií si čte.

Díky Dorothy se nakonec seznámí s Trevorem Dashwoodem, slavným a pohledným spisovatelem.
K Nataliinu překvapení se neslavný začátek obrátí v nečekanou cestu objevů a poznávání pravdy o rodině, budoucnosti i srdci. Dokáže začít novou kapitolu svého života?



Kniha o lásce ke knihám, ale i ke stáří.
Když se Natalie musí po tragické smrti své matky ujmout jejího knihkupectví, netuší, že má před sebou výzvu svého života. Opustí nejen svou dosavadní práci, kde byla úspěšná, ale hlavně se vrátí do svého domova mezi knihy ke svému milovanému dědouškovi.
Knihkupectví se topí v dluzích a jako záchrana se vidí prodej. Jenže ten se nemůže uskutečnit, pokud to děda nepovolí.
Tak začíná boj o přežití, kdy je třeba dát do pořádku starý dům, rozhýbat více prodej a najít možná i poklad, který se snažil už dědoušek a jeho otec najít v dřívější době.
A kdo ví, třeba kolem chodí i láska. Vždyť je tu pohledný a hlavně nedostižný spisovatel Trevor Dashwood, kterého milují nejen děti, ale dámy v letech. Nebo i Peach Gallagher, který to umí nejen s kladivem, ale jak se ukazuje, je i sečtělý a svou malou dceru Dorothy velmi miluje. Dorothy, která je sama velkou čtenářkou a díky níž se začnou dít nemalé věci pro dobro knihkupectví.
Že role knihkupce není lehká, si uvědomuji moc dobře. Tady to bylo ukázáno ještě lépe a i když si někteří z nás představují, jak je to fajn být mezi knihami, tak je to i tvrdá práce. Ne vždy se prodejce trefí do vkusu čtenářů a ne vždy jedná tak, aby bylo vše v nejlepším pořádku. Zvlášť, když se navršují problémy i soukromého rázu.
Natalie tohle zjišťuje pomalu, ale s o to větší vervou se pustí do úkolu, co ji čeká. Za to jsme jí obdivovala a fandila jí.
Dědoušek byl úžasná bytost a jeho vztah s Natalií byl krásná ukázka toho, že i staří lidé si zaslouží úctu a lásku a ne pohrdání, kterého je na tomhle světě moc.
Trevor a Peach byli jako den a noc. Jeden pan úžasný, druhý obyčejný, ale oba měli něco do sebe a tak bylo zajímavé sledovat, kterého si nakonec Natalie zvolí.
Kniha jako taková je velmi uklidňující čtení, kde si odpočinete. Ostatně to od ní očekáváte a dostane se vám toho od začátku do konce.
Vydala Nakladatelství METAFORA u své Nakladatelský dům GRADA

Žádné komentáře:

Okomentovat